2011_01_11_izlozba.jpg

Učenici i kolektiv Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom "Vuk Karadžić" iz Sombora čestitaju praznike i zahvaljuju Humanitarnim organizacijama "ADRA" i "Korak dalje", JKP "Čistoća", Gradskoj upravi Sombor, za prelepe novogodišnje paketiće koji su našim učenicima ulepšali praznike.

Veliko hvala gospodinu Željku Rebrači, koji je omogućio organizovanje prodajne izložbe radova učenika, koji rade u sklopu Učeničke zadruge "Pčelica", u Roda centru u Somboru.

Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Vuk Karadžić" u Somboru  bila je u petak, 23. aprila domaćin 12. Republičkog takmičenja srednjih škola u znanju i veštinama za područje rada trgovina, ugostiteljstvo i turizam u organizaciji Zajednice direktora i nastavnika škola za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u saradnji sa Ministarstvom provete Srbije.

Učešće na takmičenju je uzelo šest škola iz Beograda (dve ekipe), Novoga Sada, Smedereva, Sremske Mitrovice, Kragujevca i škola grada domaćina. Ukupan broj učenika je bio 13 raspoređenih u kategorije obrzovnih profila servir i pripremač namirnica.

Svako od učesnika se maksimalno trudio da pokaže svoje znanje i umeće, ali kod ovakvih okupljanja druženje je najvažnije.

IMG_0911.jpgIMG_0940.jpgIMG_0952.jpgIMG_0970.jpg

U školi za osnovno i srednje obrazovanje sa domom "Vuk Karadžić" u Somboru 24, februara je puštena u terapeutski rad senzorna soba koja se koristi u terapiji dece i mladih sa posebnim potrebama.

"Ovo je treća ustanova u Srbiji u kojoj smo uz pomoć kompanije "Vip mobile" otvorili senzornu sobu, jer želimo da deci sa posebnim potrebama širom Srbije omogućimo savremene terapijske metode i na taj način poboljšamo njihovo zdravlje i kvalitet života", reči su  zamenika direktora Narodne kancelarije Dejana Marinkovića, prilikom otvaranja senzorne sobe.

Senzorna soba u školi "Vuk Karadžić" deo je novogodišnje donacije kompanije "Vip mobile" u okviru koje je su pored ove ustanove po jednu senzornu sobu dobile Klinika za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" iz Beograda i Škola sa domom za učenike oštećenog sluha i govora "11. maj" u Jagodini.

Ukupna vrednost donacije je 40.000 evra, a projekat senzorne sobe realizovala je Narodna kancelarija u saradnji sa "Vip mobile".

Oprema je uvezena iz Velike Britanije da bi ispunila visoke standarde kvaliteta neophodne pri izgradnji i opremanju senzornih soba, a stručnu pomoć pri realizaciji projekta i edukaciju 20 terapeuta pružio je Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju iz Beograda koji je jedina ustanova ovog tipa licencirana za bavljenje terapijom u senzornim sobama.

Senzorna soba se koristi u terapiji dece i mladih sa posebnim potrebama, kod dece sa mentalnom retardacijom, dece koja boluju od autizma, hiperaktivnog sindroma i drugih poremećaja čije su poteškoće najčešće vezane za preteranu ili smanjenu senzornu osetljivost.

2010_03_01_senzorna1.jpg2010_03_01_senzorna2.jpg2010_03_01_senzorna3.jpg2010_03_01_senzorna4.jpg

 

Učenici i zaposleni u ŠOSO sa domom  "Vuk Karadžić" iz Sombora proslavili su u četvrtak, 1. aprila Dan škole.Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni gosti i donatori koji potpomažu rad škole.

Program je bio šarolik, učenici su vredno radili na izradi istog i plodove njihovog rada gosti su sa oduševljenjem pozdravili. Na priredbi su učestvovali deca Dnevnog boravka škole, kao i učenici osnovne i srednje škole koji su izveli muzičko- scenski prikaz "Šume Striborove". Svojim prelepim glasom priredbi je doprinela i Viktorija Petreš maturant Medicinske škole, inače solistkinja hora Iuventus Cantat koja je otpevala sa učenicima pesmu "Negde tu iza duge".

Nakon priredbe pojedinim učenicima i radnicima škole dodeljena su priznanja za postignute rezultate u radu.

01.JPG02.jpg03.jpg04.jpg06.jpg07.jpg08.jpg

 

U subotu 27. februara ŠOSO "Vuk Karadžić" biće organizator regionalne smotre 16. festivala lutkarstva osnovnih škola. Festival počinje  u 10 časova u prostorijama škole u ulici Radoja Domanovića 98. Učešće na ovom festivalu uzeće 7 škola iz Vojvodine. Škola "Vuk Karadžić" će se publici predstaviti sa dve lutkarske predstave.

Tokom prethodnog perioda, učenici nase škole aktivno učestvuju u pripremi programa povodom obeležavanja Dana škole koji ćemo svečano obeležiti u našoj matičnoj školi u četvrtak, 1.4.2010. godine sa početkom u 12.00 časova.

U holu škole biće upriličena i izložba učeničkih radova koji su nastali u okviru rada Školske zadruge "Pčelica" i tokom realizacije praktične nastave učenika.

dan_skole_1.jpgdan_skole_2.jpgdan_skole_3.jpgdan_skole_4.jpgdan_skole_5.jpgdan_skole_7.jpgdan_skole_8.jpg

Kao i proteklih godina, i ove godine u cenralnoj zgradi Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom "Vuk Karadžić" obeležena je školaska slava Sveti Sava. Uz prigodan program u kojem su učestovali učenici i nastavnici škole deca su pokazala svoja umeća u recitalu i pevanju u slavu prvog srpskog prosvetitelja. U okviru proslave upriličeno je otvaranje novoopremljenih prostorija igraonice doma škole i učionice dnevnog boravka. Opremanje prostorija pomogli su: TRA Duga "Aleksandro", Opštinsko javno tužilastvo, OŠ "Avram Mrazovic", Procredit banka i Opštinski odbor srpske napredne stranke.

Učesnicima priredbe podmladak Socijalističke partije iz Apatina uručio je prigodne poklone.

1.jpg2.jpg3.jpg

 

U petak 26.03.2010. godine, Škola za osnovno i srednje obarazovanje "Bratstvo" iz Bečeja bila je organizator Uskršnjeg takmičenja u recitovanju . Našu školu predstavljala su tri učenika dva na mađarskom jeziku i jedan na srpskom. U kategoriji recitovanja na srpskom jeziku učenik 5-tog razreda Denis Ivšić osvojio je drugo mesto, dok je Angela Barta učenica 6- tog razreda na mađarskom jeziku osvojila treće mesto. Deca su se najviše radovala prvoj nagradu koju smo kao škola osvojili u izradi ilustracije uskrsa.Učešće na takmičenju su uzele škole iz Subotice, Sente, Ade,Bečeja i Sombora.

Kada se saberu svi utisci kako dece tako i nastavnika- pratioca koji su decu pripremali i vežbali sa njima za takmičenje, provod u Bečeju je bio odličan, a najvažnije je druženje, sve ostalo pada u drugi plan.

recitatori1.jpgrecitatori2.jpgrecitatori3.jpgrecitatori4.jpg

U organizaciji Društva defektologa Srbije i Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u  Kongresnom  centru hotela "Čigota"  na Zlatiboru od 15. do 18.1.2010. godine održani su Dani defektologa, stručni skup koji okuplja defektologe iz zemlje i okruženja.

Na  ovom skupu prisustvovalo je šest kolega iz naše škole, neki od njih su na ovom stručnom skupu prezentovali svoje radove:

 • Stručne i praktične odrednice realizacije korektivno - preventivnih  vežbi i igara - Marinela Šćepanović
 • Načini izvođenja pokreta učenika sa teškoćama u razvoju lakog stepena u prvom obrazovnom ciklusu - Marinela Šćepanović, Snežana Stančić
 • Susreti nastavnika obaveznih vannastavnih individualnih aktivnosti – očuvanje i razvoj dobre defektološke prakse - Marinela Šćepanović
 • Primena multimedijalne prezentacije kao nastavnog sredstva - Jasmina Benčić, Katarina Salkanović

Pozivamo vas na humanitarni koncert za decu ŠOSO " Vuk Karadžić" u Somboru. Nastupiće razni izvođači okupljeni sa jednim istim ciljem, a to je prikupljanje sredstava za što kvalitetniji rad ove ustanove.

Na koncertu nastupaju:

 • SONJA ŠARIĆ, sopran
 • MOH "IUVENTUS CANTAT"
 • DECIJI HOR "VOJISLAV VOJA ILIĆ"
 • MUŠKA PEVAČKA GRUPA GKUD "RAVANGRAD" - ČAUŠI
 • ŽENSKA PEVAČKA GRUPA GKUD "RAVANGRAD" - VAROŠANKE
 • TAMBURAŠKI ORKESTAR MUZIČKE ŠKOLE "PETAR KONJOVIĆ"
 • OKREKSTAR PEDAGOŠKOG FAKULTETA, SOMBOR

U okviru koncerta biće upriličena i prodajna izložba uskršnjih radova učenika škole.

OD SRCA VAS POZIVAMO DA DOĐETE I SVOJIM PRISUSTVOM PODRŽITE OVU AKCIJU!

Pogledajte snimak koncerta.

 

Poznati košarkaš Željko Rebrača posetio je u sredu decu iz ŠOSO sa domom "Vuk Karadžić" iz Sombora. U okviru dečije nedelje u školi je u sredu bio upriličen takmičarski sportski dan na kojem je Željko uz druženje, deci objesnio pravila košarke, fer-pleja i koliko je važno negovati sportki duh kod dece. Posle razgovora učenici su imali priliku da sa poznatim sportistom odigraju i nekoliko minuta igre i da se takmiče u igri slobodnih bacanja.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

U subotu 27 februara u prostorijama ŠOSO "Vuk Karadžić" u Somboru održana je 16 po redu regionalna smotra lutkarstva, organizovana u sklopu 16 festivala lutkarstva Osnovnih Škola.

Veliko finale ove smotre biće upriličeno u pozorištu mladih u Novom Sadu 22 i 23 aprila pod nazivom 16. republički i 6. medjunarodni festival lutkarstva osnovnih škola.

Somborci su imali priliku da odgledaju šest škola njihove predstave: O.Š. "Bora Stanković" iz Karavukova, OŠ "Nikola Đurković" - Feketić, "Ivan Goran Kovačić" Stanišić, O.Š. "Sečanji Ištvan"- Subotica i škola domaćin sa dve predstave, jedna na srpskom i jedna na madjarskom jeziku.

Po rečima Vere Stojšić - Gašparovski koja se ispred FLUOŠ-a obratila prisutnima, lutkarstvo je prilika da nastavnici kroz igru i stvaralastvo saradjuju sa decom, i kao vrhunac te saradnje da naprave male lutkarske carolije. Sama organizacija smotre lutkarstva u ovom regionu ima za cilj da se ono kao vannastavna aktivnost promoviše nastavnicima, da se oni upoznaju sa prednostima u radu sa ucenicima koje ono nudi i da dobiju priliku da svoju kreativnost sprovedu u delo.
Škola se predstavla kao veoma dobar domaćin, predstave su uspešno realizovane , mališani su se lepo družili, nastavnici razmenili dosadašnja iskustva , dok će se rezultati saznati po završetku svih regionalnih takmičenja.

2010_03_03_lukarstvo1.jpg2010_03_03_lukarstvo3.jpg2010_03_03_lukarstvo4.jpg2010_03_03_lukarstvo5.jpg

Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Vuk Karadžić" od prvog septembra ima nove učenike - decu oštećenog vida, sa kojima radi defektolog–tiflopedagog. Novo kombinovano odeljenje prvog i drugog razreda ima četiri učenika koji će se kroz četvorogodišnju nastavu osposobiti za dalje redovno školovanje. Otvaranjem ovog odeljenja izašlo se u susret roditeljima slabovide dece sa područja Zapadnobačkog upravnog okruga koji su do sada decu na edukaciju vodila u Novi Sad. Pomoć pri otvaranju novog odeljenja značajna je i zbog toga što je naša ustanova uključena u program Podizanja kapaciteta škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju u Republici Srbiji koji se realizuje u okviru projekta - pružanje i unapređenje usluga na lokalnom nivou – DILS model 2 gde su kapaciteti škola usmereni na različite smetnje u razvoju učenika, rekla je direktorka škole Sonja Durut.

Pitajte!

Sva vaša pitanja vezana za osobe sa ometenošću možete poslati na e-mail adresu ustanove. Na pitanja odgovaraju naši stručnjaci, a odgovori će u najkraćem roku biti poslani na vašu e-mail adresu.