Udruženje građana "OMLADINASKA SOMBORSKA ASOCIJACIJA O.S.A." uz podršku volontera u predhodnom periodu organzovala je  humanitarnu akciju za kupovinu paketića deci neše škole. Članovi Udruženja su uz pomoć volontera oslikavali majice zajedno sa učenicima specijalne škole te ih nakon toga na aukciji prodavali. Prikupljena sredstva su iskorišćena za kupovinu 115 novogodšnjih paketića, kao i za organizovanje novogodišnje zurke za učenike srednje škole.

P1010028.JPGP1010033.JPGP1010045.JPG

U utorak 20-tog decembra našu školu su posetili učenici trećeg razreda OŠ "Bratstvo - Jedinstvo" iz Sombora . Druženje je upotpunila likovna radionica na kojoj su učenici obe škole izrađivali novogodišnje ukrase za predstojeće praznike.

P1010017.JPGP1010029.JPGP1010050.JPG

Moto ovogodišnje Dečije nedelje naveo nas je da naše aktivnosti usmerimo ka svim relevantnim ustanovama koje se bave vaspitanjem i obrazovanjem dece i omladine kako u nastavnim , tako i uvannastavnim aktivnostima. Tokom ove nedelje ostvarili smo veliki broj zajedničkih aktivnosti sa učenicima osnovnih škola iz Sombora (OŠ“Ivo Lola Ribar, OŠ „Dositej Obradović“, OŠ“21. oktobar“, OŠ“Avram Mrazović“ kao i OŠ,, Branko Radičević„ iz Stapara).   Učešće u realizaciji Dečije nedelje uzeli su i članovi KUD „Ravangrad“ iz Sombora , Karate klub „Somborac“ i Narodno pozorište Sombor . Učenici OŠ“Mladost“ iz Prigrevice i učenici Srednje ekonomske škole (predstavici školskog Parlamenta) iz Sombora prijatno su iznenadili naše učenike prikladnim poklonima .Svoju plemenitost su još jednom iskazale i članice Kola srpskih sestara koje su posetile naše učenike i obradovale ih  poklonima.

Aktivnosti su se odvijale u svim segmentima škole prema unapred utvrđenom rasporedu.

Opširnije...

Učenici osnovne škole "Nikola Vukićević" iz Sombora u četvrtak 8.12. su posetili našu školu. Tom prilikom sa svojim vršnjacima su se družili kroz mjuzikl predstavu "Mačke" učenika viših razreda. Drženje je proteklo u lepom raspoloženju, prepunom smeha i dečije radosti.

P1010016.JPGP1010020.JPG

Školskim razvojnim planom ustanove planirano je unapređenje obrazovno-vaspitnog rada primenom pedagoškog metoda Marije Montesori od septembra školske 2011/2012.godine. Ovakav oblik rada zahteva specifične principe i metode rada, kao i specijalizovan didaktički materijal. Škola je obezbedila adekvatan prostor, nameštaj, izradila i nabavila didaktički  materijal. Opremljena su dva Montesori kabineta u dva objekta ustanove (u ul.Radoja Domanovića 98 i u ul.Apatinski put 29).

Nastavnicima u Osnovnoj školi i Dnevnom centru defektolozi Eva Hekli Šarkezi i Mirjana Marjanović prezentovale su rad po Montesori metodu i upotrebu Montesori didaktičkog materijala.

Montesori 3459.JPGMontesori 3460.JPGMontesori 3461.JPGMontesori 3462.JPGMontesori 3463.JPGMontesori 3464.JPG

U petak 2. decembra učenici od 1-4 razreda ŠOSO sa domom "Vuk Karadžić" imali su radno druženje sa učenicima 4-tog učenika OŠ "Avram Mrazović". Svi su bili veoma zauzeti izradom i dekorisanjem magneta i drugih predmeta od gline. Na samom kraju posle rada kao što je to i običaj usledila je zakuska i veselo druženje.

Mali Kreativci 01.jpgMali Kreativci 02.jpg

Poslednji dan ove skolske godine ucenici Dnevnog boravka su proslavili zurkom uz muziku i zajednicko druzenje. Poseban gost iznenadjenja bio je klovn iz igraonice `Nina`, kojem su se deca veoma obradovala. Klovn Nina je stvorila veselu atmosferu razlicitim animacijama, pesmicama, balonima i plesom. Deca su otisla kuci sa puno lepih utisaka, a klovn nam je obecao i druzenje sledece skolske godine.


Četvratk poslepodne članovi lutkarske sekcije naše škole i OŠ "Ivo Lola Ribar" proveli su u prelepom drženju sa igrom i lutkama. Naime, učenicima su bile prikazane dve lutkarske predstave ovih škola:

„Mrvice našeg znanja čine nas posebnima“  i  „U razlikama sličnost“  koju su deca se uživanjem odgledala.

lutkarstvo.jpglutkarstvo 2.jpglutkarstvo 3.jpglutkarstvo 4.jpg

Učenici i vaspitači Internata naše škole išli su na jednodnevan izlet na odmaralište Potok kod Crvenke. Uz zabavu i lepo druženje deca i nastavnici su proveli nezaboravan dan u prirodi  i time zaokružili ovu nastavnu godinu. Istaknućemo da su deca na izletu uzela i učesće u akciji "Očistimo Srbiju" a naravno posle rad valja se i malo okupati i rashladiti što je decu posebno oduševilo.

01 lep provod na potoku .jpg02 lep provod na potoku .jpg03 lep provod na potoku .jpg04 lep provod na potoku .jpg05 lep provod na potoku .jpg

U okviru projektnih aktivnosti našu školu su u prošlu sredu 30-tog novembra posetili članovi likovne sekcije OŠ "Nikola Vukičević" iz Sombora. Ovoma prilikom gosti su  sa članovima Učeničke zadruge radili na izradi uskršnjih ukrasa kao i odevnih predmeta od recikliranog materijala.Kao epilog usledila je i modna revija mladih dama.

01 Kreativna radionica.jpg02 Kreativna radionica.jpg03 Kreativna radionica.jpg

Komisija sastavljena od predstavnika Fondacije Ćesarov, Pokreta gorana Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice nagradila je našu školu za učešće u projektu  "Za čistije i zelenije škole u Vojvodine". U okviru ovog programa učestvovalo je 148 vaspitno - obrazovnih ustanova , a naša škola je jedna od tri škole u Zapadnobačkom okrugu koja je nagrađena i jedina u opštini Sombor. Prezentaciju projekta mozete preuzeti >ovde<.

Prošlog utorka učenici naše škole i njihovi vršnjaci iz OŠ "Bratstvo -Jedinstvo" imali su mali turnir u stonom tenisu. Sportski duh i takmicenje bili su u drugom planu, jer ipak na kraju je najvažnije dobro  druženje i poštovanje.

stoni tenis bratstvo 2.jpgstoni tenis bratsvo 1.jpg

Naša poznata pop pevačica Tijana Dapčević bila je specijalni gost iznenađenja na proslavi maturske večeri održanoj u petak 10 juna. Kada se Tijana pojavila nastalo je opšte oduševljenje i osmeh na dečijim licima govorio je sve. Veselo su pevali i djuskali sa pevačicom a naravno i fotografisanje i autogrami su bili propratni deo posete. Tijana je već ranije pokazala svoju humanost donirajući našoj školi izvesna finansiska sredstva i po njenim rečima planira u budućnosti dalju saradnju. Na svemu ovom kolektiv ŠOSO-a "Vuk Karadžić" upućuje jedno veliko hvala Tijani i njenoj porodici.

matura 036.jpgmatura 043.jpgtijana 1.jpgtijana 2.jpg

  • 29.11.2011. u 13.00 - Turnir u stonom tenisu -  OŠ “Bratstvo i jedinstvo“ - Učenici ŠOSO sa domom „Vuk Karadžić“ i OŠ “Bratstvo i jedinstvo".

  • 30.11.2011. u 12.00 - Kreativna radionica - ŠOSO sa domom „Vuk Karadžić“ R. Domanovića 98 - Učenici ŠOSO sa domom „Vuk Karadžić“ (Učenička zadruga) i članovi likovne sekcije  OŠ “Nikola Vukićević“.

Opširnije...

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu, 15.04.2011. godine , održano je 13. Republičko takmičenje učenika srednjih škole u okviru područja rada Ugtostiteljstvo, turizam i trgovina.Na takmičenju su učestvovali učenici naše škole koji se obrazuju u okviru ovog područja rada, obrazovni profil – servir.

Zlatko Odobaša , učenik drugog razreda Srednje škole osvojio je prvo mesto.

Učenici naše škole prisustvovali su obeležavanju proslavi Dana škole "Bratstvo Jedinstvo" u Somboru. Tom prilikom družili su  se sa svojim vršnjacima i uzeli učešće u kvizu znanja i veština. Posle su bili gosti na svečanoj priredbi koju su upriličili učenici ove škole.

01 Dan skole Bratsvo Jedinstvo.jpg02 Dan skole Bratsvo Jedinstvo.JPG03 Dan skole Bratsvo Jedinstvo.JPG04 Dan skole Bratsvo Jedinstvo.JPG

U organizaciji  MZ  Nova Selenča 25.05. 2011. održana je tribina „Šansa za sve“.Domaćin tribine bio je Aleksandar Ivanić, sekretar MZ  Nova Selenča.

Tribina je  predstavljala izlaganje kompetentnih stručnjaka, roditelja i svih  onih koji su zainteresovani za inkluzivni proces u obrazovanju.

Ida Kronić , psiholog u predškolskoj ustanovi “Vera Gucunja ” iz Sombora  govorila je inkluzivnom  procesu u ovoj ustanovi na šta se nadovezala Lidija Kolar koja je ukazala na potrebe za dodatnom individualnom podrškom dece predškolskog uzrasta.

sansa za sve 01.jpgsansa za sve 02.jpgsansa za sve 03.jpg

Učenici  nižih razreda su u utorak 15.11.2011. posetili prijateljsku školu“Avram Mrazović“. Naši domaćini bili su učenici četvrtog razreda sa svojom učiteljicom Tanjom Kolar. Ovaj dan obeležilo je druženje  koje  je započelo kod naših domaćina, a završilo se zajedničkim odlaskom u bioskop.

Na obostrano zadovoljstvo, druženje učenika naše dve škole će se nastaviti tokom cele školske godine,  pa i dalje.


 

img_3624.jpgsdc10760.jpgsdc10761.jpg

Učenici naše škole na SPORTHUS –u (Republičko sportsko tammičenje), održanom u Bajinoj Bašti od 17 - 19. Maja 2011. Godine, osvojili su pojedinačno i ekipno prvo mesto u atletici. Ovom uspehu prethodili su i brojni uspesi u pojedinačnim i ekipnim kategorijama u stonom tenisu, atletici i košarci na regionalnim takmičenjima u Subotici i Bačkoj Palanci.

DSC01907.JPGDSC01909.JPGDSC01938.JPG

Nekoliko nasih ucenika visih razdreda koju nastavu pohadjaju na madjarskom jeziku sa nastavnicama Djendji Koh i Silvijom Tot proveli su prelepo subotnje prepodne a delom i poslepodne u Senti. Tamo su uzeli ucesce na 7 jesenjem susretu skola za decu sa posebnim potrebama Vojvodine. Svaka skola se na svoj nacin predstavila drugima kroz umetnicke radove, scenski nastup ili nesto slicno, Nasi djaci su veoma lepo predstavili Sombor sa lutkarskom predstavom, recitacijama i likovnim crtezima na temu jeseni.

Senta - 455.JPGSenta - 487.JPGSenta - 492.JPGSenta - 568.JPG

Sajam Obrazovanja_2886.JPGSajam Obrazovanja_2888.JPGSajam Obrazovanja_2889.JPGSajam Obrazovanja_2896.JPG

Somborska Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje zajedno sa partnerima, Regionalnom privrednom komorom Sombor, Školskom upravom Sombor, gradom Somborom i opštinama Kula, Apatin i Odžaci, organizovala je sajamsku manifestaciju pod nazivom “Svet rada i obrazovanja” koja je održana u četvrtak, 19. maja, u hali Mostonga u Somboru.

Pitajte!

Sva vaša pitanja vezana za osobe sa ometenošću možete poslati na e-mail adresu ustanove. Na pitanja odgovaraju naši stručnjaci, a odgovori će u najkraćem roku biti poslani na vašu e-mail adresu.