Od 16. do 20. decembra 2013. godine, u našoj školi organizovali smo turnir u stonom tenisu. Jedini uslov za učešće bilo je da učenik ostvaruje igru i poznaje osnovna pravila u stonom tenisu. Učestvovalo je ukupno 15 učenika osnovne i srednje škole.
Učenici su bili podeljeni u dve grupe po kvalitetu igre, bez obzira na pol i uzrast, odnosno razred. Igralo se po sistemu svako sa svakim, na dva dobijena seta. Za svaki osvojen set učenik je dobio po jedan bod. Na kraju turnira sabiranjem bodova sačinjena je ranglista.
Pobednik turnira dobio je pehar, drugo i trećeplasirani srebrnu, odnosno bronzanu medalju.

Opširnije...

Predstojeće novogodišnje praznike i pretprazničnu atmosferu učenicima naše škole upotpunili su paketići i dve novogodišnje priredbe. Za učenike koji nastavu prate u objektu u ulici Radoja Domanovića 98. njihovi drugari iz Doma škole i vaspitači su pripremili Novogodišnju priredbu u sredu, 18.12.2013. godine. Tom prilikom je Apoteka "Lav" organizovala druženje uz mađioničara i poslastice. Dok su deca iz predškolskih grupa i učenici osnovne škole iz objekta u ulici Apatinski put 29. u petak, 20.12.2013. godine, izveli predstavu "Raša i Deda Mraz", koju su pripremili sa svojim nastavnicima. Svim učenicima uručeni su paketići koje su donirali  humanitarna organizacija "ADRA" i Gradska uprava Sombor.

Opširnije...

Dana 14.11.2013. godine postavljen je novi svetski rekord u okviru događaja pod nazivom "Brzo slaganje čaša 2013". Prema Svetskoj Organizaciji za brzo slaganje čaša (SOBSČ), ova godina je prevazišla sva očekivanja sa 555.932 učesnika, oborivši dotadašnji rekord iz 2012. godine koji je iznosio 483.658 učesnika. Učesnici koji su  oborili rekord dolaze iz 30 zemalja i predstavljaju 2.631 školu i organizaciju. Ovo je osma godina kako se SOBSČ ujedinila sa nastavnicima i članovima organizacija iz celog sveta da bi oborili Ginisov svetski rekord u disciplini "Najveći broj učesnika u brzom slaganju čaša na različitim lokacijama u jednom danu". Svi učesnici su bili dužni da 14-og novembra slažu čaše najmanje 30 minuta. Mnoge škole su "slagale čaše u dobrotvorne svrhe" kombinujući na taj način sport i humanost. Naša škola je imala prijavljenih 50, ali je konačan broj bio 82 učesnika. Drago nam je da smo već drugi put bili deo ove manifestacije.

Opširnije...

Da je projekat „Jednaki u igri“ bio uspešan, baš onako kako su ocenili svi učesnici projekta, potvrđeno je i na analizi, nedavno održanoj na mestu dogadjanja, u školi. U prilog tome govori i činjenica da se nakon analize, u neformalnom razgovoru, došlo do ideje o pokretanju novog projekta. Od ideje do realizacije je prošlo tek nedelju dana, a novi projekat je već u toku. Ovoga puta se radi o projektu, koji ima za cilj da zainteresovanim nastavnicima škole pruži priliku da nauče nešto o programiranju na jeziku Java. Na taj način, pisanjem sopstvenih programa, neophodnih za nastavu, nastavnici će doprineti kvalitetnijoj i savremenijoj nastavi.    
Prilagođeno vremenu i nastavnoj tehnologiji, učesnici projekta će nastavu uglavnom pratiti putem interneta i elektronske učionice, iz školskog kabineta ili od kuće. Pored radio kluba, partner u projektu je Elektrotehnička škola, koja je omogućila pristup svojoj elektronskoj učionici, neophodnoj za realizaciju projekta.

Opširnije...

Na polju međunarodne saradnje, u toku nedelje sporta, koja je realizovana u ŠOSO sa domom „Vuk Karadžić“ od 18-22.11.2013. godine, gosti su bili predstavnici bratske škole za obrazovanje i vaspitanje učenika sa smetnjama u razvoju iz Baje. Saradnja dve ustanove traje već punih 36 godina.
Nakon obilaska oba objekta škole „Vuk Karadžić“, domaćine i goste su u zgradi Županije primili zamenik gradonačelnika Vasa Relić i član Gradskog veća Čaba Sakač. Usledila je poseta sportskom centru „Soko“ i prezentacija Džudo kluba „Bačka“, koji sarađuju u realizaciji sportskih aktivnosti sa školom domaćinom. Tokom dana održan je radni sastanak predstavnika obe škole. Na sastanku je donet plan saradnje za 2014. godinu, kojim se predviđa učešće na ekološkom projektu i realizacija sportskih i kulturnih aktivnosti.

Opširnije...

U četvrtak, 19.12.2013. godine, za učenike naše škole održana je radinica pod nazivom "Preduzetništvo-profesionalna orjentacija" u trajanju od dva školska časa.
Na ovoj kreativnoj radionici učenici su izrađivali predmete koje mogu da plasiraju i prodaju za Božić i Novu godinu. Izrada venčića od novina, sejanje žita i izrada ukrasa za Božić. Radionicom su bili obuhvaćeni svi obrazovni profili. Svi učenici su bili aktivni i učestvovali u radu. Na kraju radionice, učenici su ocenili uspešnost i mogućnost da jednog dana samostalno izrađuju ovakve predmete.

Opširnije...

Dana 8. avgusta 1956. godine u rudniku uglja Bois du Casier u Belgiji planuo je požar u kojem su stradala 262 rudara. Ova se događaj se pamti kao rudarska nesreća sa najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku uglja. U spomen na ovaj događaj određeno je i obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Ujedinjene nacije su 1992. godine ustanovile 3. decembar kao Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, kako bi se promovisalo razumevanje osoba sa invaliditetom i pružila podrška njihovom dostojanstvu, pravima i blagostanju.

Opširnije...

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice mr Andor Deli organizovao je prodajni bazar rukotvorina štićenika škola za učenike sa smetnjama u razvoju na teritoriji AP Vojvodine, koji se održao u petak, 13. decembra 2013. godine, u holu zgrade Vlade AP Vojvodine. Učenička zadruga "Pčelica" je uzela učešće na prodajnom bazaru preyentacijom radova učenika naše škole. Cilj ove manifestacije bio je promovisanje i nagrađivanje rada ovih specijalizovanih ustanova obrazovanja i vaspitanja, ali i pružanje prilike posetiocima bazara da pokažu humanost na delu.

Opširnije...

U ponedeljak, 25. 11.2013. godine, sa početkom u 8:30 časova, održaće se sastanak Saveta roditelja u okviru kojeg će se realizovati radionica za roditelje na temu: "MEDIJACIJA KAO NAČIN REŠAVANjA KONFLIKATA MEĐU AKTERIMA ŠKOLSKOG ŽIVOTA". Učesnici će kroz različite teme moći da steknu potpuniju sliku o tome šta je to medijacija i kako ona može da se primeni u školskom životu. Voditelji radionice su Ivana Bukvić, Sofija Mandarić i Slađana Šuša.

Opširnije...

Povodom 03. decembra, Dana osoba sa invaliditetom, Škola za osnovno i srednje obrazovanje sa domom "Vuk Karadžić" je od 02. do 06. decembra organizovala niz aktivnosti. Ovogodišnji moto manifestacije bio je "Uklonimo barijere, otvorimo vrata: inkluzivno društvo za sve". Pored izložbe radova Učeničke zadruge "Pčelica" i interaktivne prezentacije "Senzorna integracija - upoznajte svoja čula", poseban akcenat je stavljen na sportske aktivnosti. Učenici, roditelji i mnogobrojni gosti su bili u prilici  da prisustvuju prezentaciji različitih sportova, turniru u boulingu, malom fudbalu, ali i časovima gimnastike. Obeležavanje ovog značajnog datuma uspešno je realizovano u saradnji sa Sportskim savezom, Osnovnim školama "Dositej Obradović" i "Ivo Lola Ribar", Kulturnim centrom "Laza Kostić" i Plesnim studijom "Figura".

Opširnije...

Za učenike naše škole, od 18. 11. 2013. do 22. 11. 2013. godine, organiyovana je nedelja sporta. Od ove školske godine obavezne su dve sportske nedelje - jedne u prvom i jedna u drugom polugodištu. Cilj ove manifestacije je promovisanje sporta i zdravog načina života, ali i negovanje kolektivne igre, tolerancije i fer pleja, poštovanje pravila igre, razvijanje saradničkih odnosa, angažovanje svih učenika u sportskim disciplinama, zabava i opuštanje učenika i razvoj interesovanja i angažovanja učenika u sportskim aktivnostima. Učenici će cele nedelje učestvati u raznim aktivnostima koje su utvrdjene raporedom po danima.

Opširnije...

Dana 03. decembra 2013. godine Školu za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“ su posetile članice udruženja "Kolo srpskih sestara" i predstavnici Robne kuće "Milano" iz Sombora. Ksu Jiaojing, predstavnica STRK "Baby", uručila je na poklon veliki televizor marke Phillips za dnevni boravak Doma škole i nekoliko kutija slatkiša. Ovom prilikom učenici škole su gostima poklonili nekoliko radova iz svoje radionice i otpevali nekoliko pesama.
Porodica Ksu je ovom prilikom obavestila predstavnike škole da će nastaviti sa ovom humanitarnom akcijom i tokom decembra meseca, te da će sredstva prikupljena od prodaje patika biti ostavljena u posebnu „humanitarnu kutiju“. Prikupljena sredstva će se utrošiti za za kupovinu potrebnih stvari pred Novogodišnje praznike. Veliko hvala Kolu srpskih sestara i predstavnicima STRK "Baby", Robne kuce " Milano".

Opširnije...

ŠOSO sa domom „Vuk Karadžić“ Vas poziva da, u četvrtak 14. novembra 2013. godine uz druženje brzo slažete čaše sa nama. Manifestacija će se održati u objektu u ulici Apatinski put 29. od 8:00 do 10:00 časova i u objektu u ulici Radoja Domanovića 98. od 11:00 do 13:00 časova. Ovaj događaj je deo šire manifestacije "Slažite! - najviše ljudi koji u jednom danu na različitim lokacijama slažu čaše“, koja se organizuje svake godine u novembru s ciljem da se obori Ginisov rekord po broju onih koji se oprobaju u ovoj disciplini. Želja organizatora je da ove godine okupi pola miliona ljudi. Nosilac ove manifestacije je Svetska Asocijacija za slaganje čaša (WSSA), koja je oformljena 2001. i od tada se zalaže za promovisanje ovog sporta u svetu. Jedini predstavnik Srbije na ovom događaju je ŠOSO sa domom “Vuk Karadžić”.  Naša zemlja učestvuje po drugi put kao jedna od 33 zemalje (12 u Evropi).

Opširnije...

U četvrtak 5. decembra naši osnovci su se družili sa gimnastičarima i gimnastičarkama Gimnastičarskog kluba Sportskog saveza iz Sombora. Imali smo prilike da prisustvujemo jednočasovnom treningu, na kojem smo zajedno sa drugarima vežbali na raznim gimnastičkim spravama, prolazili smo poligone spretnosti i malo i đuskali. Kao i obično bili smo lepo prihvaćeni od strane vršnjaka i dragih trenera.

Opširnije...

Dvodnevni seminar pod nazivom "Medijacija - kao način rešavanja konflikata među akterima školskog života", koji su realizovali Milica Brstina Kočiš i Jovan Kočiš, održan je tokom 25. i 26. 10. 2013. godine u prostorijama naše ustanove. Seminar se bavio uvek aktuelnim temama - veštinama komunikacije, rešavanja konflikata i pregovaranja. Opšti cilj programa bio je sticanje znanja, sposobnosti i veština o teoriji i praksi medijacije kao načina rešavanja konflikata i njena primena u školskom životu. Teme koje su se obrađivale su:

  1. Komunikacija – karakteristike i veštine
  2. Veštine rešavanja konflikata
  3. Pregovaranje
  4. Medijacija – teorijski pristup
  5. Medijacija – praktična primena

Povodom 3. decembra međunarodnog dana OSI, ove godine pod temom Uklonimo barijere, otvorimo vrata socijalnoj uključenosti Udruženje roditelja Sombor u partnerstvu sa ŠOSO sa domom "Vuk Karadžić" je realizovalo projekat pod nazivom "Turnir sa :)". Projekat je podržan od strane grada Sombora preko Programa za mlade. Cilj je bio organizovanje druženja mladih u vidu turnira u bolingu netakmičarskog karaktera. Na Turniru sa : ) su učestvovali srednjoškolci iz ŠOSO sa domom "Vuk Karadžić", mladi sa radnog angažovanja iz iste škole, gimnazijalci "Veljko Petrović", SŠ "Sveti Sava", Srednja medicinska škola "Dr.Ružica Rip". Turnir je protekao u veselom, opuštenom i drugarskom raspoloženju. Zahvaljujemo se našim drugarima iz Bowling kluba.

Opširnije...

Tokom prve nedelje oktobra u našoj ustanovi obeležena je Dečija nedelja. Aktivnosti su bile usklađene sa ovogodišnjim motom koji glasi: "Slušajte mama i tata, želim sestru il' brata". Naši gosti su bili učenici OŠ "Dositej Obradović", OŠ "Ivo Lola Ribar", predavači Savetovališta za mlade grada Sombora, članovi udrženja „ Stari zanati“, članovi plesnog studija "FIGURA“ i članovi Džudo kluba "Bačka".

Opširnije...

Povodom obeležavanja Međunarodnog humanitarnog dana, a na predlog članova Učeničkog parlamenta, u osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Staparu pokrenuta je akcija „Humanost na delu“. Cilj akcije je bio prikupljanje obuće, garderobe, igračaka, slatkiša i školskog pribora, namenjenih školi za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“ u Somboru. Akcija je trajala od 15.11. do 25.11.2013. godine.

Opširnije...

Korisnici Dnevnog boravka su u subotu, 12. 10. 2013. godine, imali priliku da budu gosti udruženja MNRO „Zlatna barka“ iz Odžaka. Ova poseta je protekla u sportskom duhu. Učesnici su se takmičili u četiri discipline - nošenje ping–pong loptice u kašici, ubacivanje loptica u gajbu, ubacivanje lopte u koš i pikada. Nakon takmičenja svi učesnici su dobili zasluženu nagradu. Ostatak dana proveden je u opuštenoj atmosferi uz pesmu i igru.

Opširnije...

 

U cilju promocije zdravog života i rekreacije, razvoja svesti o važnosti sopstvenog zdravlja i bezbednosti, o potrebi negovanja i razvoja fizičkih sposobnosti, naša škola je od 18-22.11.2013. godine realizovala je prvu nedelju školskog sporta. Od ove školske godine obavezne su dve sportske nedelje - jedna u prvom i jedna u drugom polugodištu. Učenici su cele nedelje učestvali u raznim aktivnostima koje su bile utvrdjene raporedom po danima.

Opširnije...

 

Džudo klub „Bačka“ iz Sombora je juče, 10. 10. 2013. godine, u našoj fiskulturnoj sali izveo čas pokaznih vežbi koje se izvode na njihovim treninzima, a koje su prilagođene našim učenicima. Predsednik kluba, Vlatko Belovuković, je učenicima predstavio istorijski razvoj džuda i osnovne karateristike ove veštine.

Opširnije...

Pitajte!

Sva vaša pitanja vezana za osobe sa ometenošću možete poslati na e-mail adresu ustanove. Na pitanja odgovaraju naši stručnjaci, a odgovori će u najkraćem roku biti poslani na vašu e-mail adresu.