Učenici Srednje medicinske škola ''Dr Ružica Rip'' iz Sombora i župnik, Josip Pekanović, posetili su učenike naše škole.Gosti su se potrudili da svojim domaćinima ulepšaju predstojeće praznike obradovavši ih, uvek dobrodošlim, slatkišima. Druženje je proteklo u zajedničkim aktivnostima čiji produkt je niz novogodišnjih ukrasa.

Učenička zadruga “Pčelica” je u saradnji sa ostalim organizacijama na nivou grada, i sire učestvovala u nizu prodajnih izložbi.

U organizaciji PSIHOZON-a, 30.10.2015.godine organizovana je interaktivna-prodajna izložba radova kreativaca/hobista- JESENJI KALEIDOSKOP IDEJA.

U okviru tribine povodom dana OSI koja je odrzana 03.12.2015. u Dečijem odeljenju biblioteke "Karlo Bijelicki"realizovana je i prodajna izložba.

Neformalna grupa mladih „Otvorena Zona", u saradnji sa Udruženjem Nemaca „Gerhard" organizovala je „Božićni sajam" , održan 12. decembra u Udruženju Nemaca „Gerhard" .Članovi Zadruge su predstavili svoje radove tokom sajma.

Ucenicka zadruga "Pcelica" je bila posebno zapažena na prodajnoj izložbi koja je održana 18.12.2015. godine  na Novogodišnjem bazaru koji je održan u svečanom holu Vlade AP Vojvodina.

Opširnije...

Povodom obeležavanja dana klimatskih promena 4.11.2015. godine, korisnici boravka u saradnji sa smerom za cvećare naše škole realizovali su radionicu „Plastični lutak“. Cilj radionice jeste da se deci ukaže pažnja na činjenicu o indirektnoj štetnosti plastičnog otpada u klimatskim promenama.

Opširnije...

Korisnici Dnevnog boravka, 16.12.2015. prisustvovali su radionici pravljenja božićnih i novogodišnjih vencica. Cilj radionice bio je podsticanje i razvoj preduzetnistva, koje su korisnici mogli primeniti na prodajnoj izložbi na Božićnom bazaru u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, koja se ordžala 18.12.2015. u Novom Sadu. Radionica se realizovala u okviru Tima za profesionalnu orijentacijui I karijerno vođenje učenika.

Opširnije...

 U prostorijama škole na Apatinskom putu 6.11.2015.g., korisnici Dnevnog boravka su učestvovali u radionici „ Bolesti zavisnosti - pušenje“ koja je realizovana u saradnji savetovališta za mlade i zdravstvenog tima naše škole, zajedno sa svojim drugarima iz škole. Učesnici su veoma bili zainteresovani za nove- stare informacije vezane za zadatu temu.

Opširnije...

Dan planina u ŠOSO sa domom „ Vuk Karadžić“ obeležen je nizom aktivnosti. Učesnici programa su bioli učenici od 1. do 8. razreda osnovne škole a realizatori su nastavnici - članovi Eko odbora

Program aktivnosti: Gledanje edukativnih filmova -  Srbija Moja zemlja.Moje putovanje, nacionalni park Fruska gora

https://www.youtube.com/watch?v=gUOBw1lKE7A

https://www.youtube.com/watch?v=NO7zpb0ViXA

Razgovor o onome što su videli. Rad na geografskoj karti - pokazivanje planina o kojima smo čuli i o kojima nešto znamo. Razgovor o značaju zaštite šuma .

2. Aktivnos: izrada tematskih plakata, prezenstacija radova.


Opširnije...

Dana 12.11.2015. godine u okviru događaja pod nazivom "Brzo slaganje čaša 2015" oboren je svetski rekord. Ovo je deseta i jubilarna godina kako se Svetska Organizacija za brzo slaganje čaša ujedinila sa nastavnicima i članovima organizacija iz celog sveta da bi oborili Ginisov svetski rekord u disciplini "Najveći broj učesnika u brzom slaganju čaša na različitim lokacijama u jednom danu".

Opširnije...

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležila je i naša Škola.

Priredbu je na najlepši način, pesmom, otvorio kombinovani hor, koji su uz učenike ŠOSO Vuk Karadžić činili i članovi hora Musica Viva. Ova „fuzija” nastala je kroz projekat „Mala moćna muzika”, koji je direktorka Škole, Sonja Durut, ocenila kao „jedan od najboljih”. U radnom delu tribine „Inkluzija je značajna: dostupnost i podrška ljudima različitih sposobnosti” predstavnici ŠOSO Vuk Karadžić su govorili o projektima, „Savetovalište za rani razvoj deteta”, koje u okviru ustanove radi od septembra 2103. godine. Kroz savetovalište je do sada prošlo 52. dece. Danas se radi sa dvadesetčetvoro.

Opširnije...

Korisnici Dnevnog boravka, imali su priliku da idu na izlet u Sremske Karlovce i Frušku Goru, koji se realizovao 29.10.2015. Na izlet, korisnici su išli zajedno sa ostalim učenicima ŠOSO sa domom „Vuk Karadžić“, a koji je bio nagrada za program „Čistije i zelenije škole u Vojvodini“ za školsku 2014/2015.godinu. Dan je protekao u raznovrsnim aktivnostima, kao što su šetnja Sremskim Karlovcima i vožnja brodićem po Dunavu. Deo dana proveli smo i na Fruškoj Gori, gde su organizovane brojne zabavne i istraživačke radionice u prirodi. Izlet je bio propraćen osmehom, uzbuđenjem, zabavom i novim iskustvima.

Opširnije...


Povodom obeležavanja 3. decembra - Dana osoba sa invaliditetom predstavnici Učeničkog parlamenta ŠOSO sa domom " Vuk Karadžić" uz pomoć prijatelja iz BowlingStones - Sombor organizovali su turniru u kuglanju. Cilj turnira je bilo susretanje i druženje kroz lepo osmisljen i dobar, sportski vid zabave   sa predstavnicima Učeničkih parlamenata srednjih škola iz Sombora. Akciji su se pridružili Učenički parlamenti Srednje škole "Sveti Sava", Srednje tehničke škole i Gimnazije " Veljko Petrović".  Novo iskustva, nova prijateljstva  na koje smo ponosni.

Tokom školske 2015/16. godine naša ustanova je dobila značajna finansijska sredstva za opremanje škole i poboljšanje kvaliteta i uslova za rad , kako u samoj školi tako i u domu škole.

Prvih dana septembra, tri učionice su opremljene jednosedima i belim tablama.Nabavljen je i projektor koji će značajno doprineti unapređenju procesa nastave.Navedena oprema za obrazovanje finansirana je od strane Grada Sombora.

Sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine finansirano je opremanje pet soba i boravka u domu škole .

Posebnu zahvalnost dugujemo preduzećima Somborelektro d.o.o. i Sombor- gas iz Sombora koja su bila donatori za izgradnju učionice u kojoj se odvija praksa učenika srednje škole.


Opširnije...

Udruženje gradjana " Ravangradske ajkule" nekoliko godina unazad prati i pomaze svoje najmladje sugrađane. Prilikom obeležavanja 3. decembra - Dana osoba sa invaliditetom, posetili su Školu za osnovno i srednje obrazovanje sa domom "Vuk Karadzić" i tom prilikom poklone učenicima dva tablet računara, zbirku  knjiga bajki iz celoga sveta i komplete igračaka. Svojim poklonom predstavnici udruženja unapredili su rad u skoli,  a druzenjem sa  učenicima njima obogatil njihova  iskustva i zivot. Učenici i kolektiv škole im se ovim putem zahvaljuje.

Opširnije...

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“ u toku su radionice animacije, putem kojih mladi imaju priliku da se upoznaju sa načinom izrade crtanog filma. Pored mladih iz ove škole, učešće u projektu uzeli su i učenici sedmog razreda Osnovne škole „Bratstvo jedinstvo“ iz Sombora i nekoliko srednjoškolaca. Svi polaznici, u skladu sa svojim mogućnostima, učestvuju u kreiranju scenarija, likova i pozadina, stvaranja zvučnih efekata i muzike, kako bi se dobio animirani film koji promoviše toleranciju i razumevanje različitosti.

Opširnije...

Poslednja nedelja novembra u Školi za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „ Vuk Karadžić“ protekla je u obeležavanju Evropske nedelje smanjenja otpada. Tema ovogodišnje nedelje je bila Dematerilizacija, sa porukom „ Učini više sa manje„.

Radionica „Eko dizajn na moj način“ realizovana je u saradnj sa učenicima i nastavnicima iz Srednje škole „ Sveti Sava“ a imala je za cilj da skrene pažnju na to da se upotrebom manje materijala direktno dovodi do manje otpada . Učenici su radili sa različitim vrstama marterijala izrađujući upotrebne predmete . Akciju je podrzala NGO DEAZ iz Beograda.

Opširnije...

Za uspešno realizovane aktivnosti u okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ u 2014/2015. godini učenici naše šklole nagrađeni su jednodnevnim izletom 29.10.2015. u Nacionalni park „Fruška Gora“.

Učenici su veoma kvalitetno proveli vreme u prirodi, učestvovali u radionicama u prirodi, vozili se brodom i šetali centrom Sremskih Karlovaca.


Opširnije...

U četvrtak, 03.12.2015. godine, u gradskoj hali „Mostonga“ održan je festival fudbala povodom DANA OSOBA SA INVALIDITETOM. Pored učenika naše škole učestvovali su i učenici OŠ „Ivo Lola Ribar“, Sombor i OŠ “Bratstvo-Jedinstvo“, Sombor. Ukupno je bilo 50 učesnika.

Program rada je bio:
1. Vođenje lopte, finte i driblinzi
2. Vežbe oblikovanja
3. Štafetne igre bez lopte
4. Fudbal – igra na dva gola 5+1
5. Fudbal – igra parova na dva gola
6.“ Hokej“ – igra na dva gola sa dve lopte

Festival je uveličao svojim prisustvom kapiten FK “Spartak“ iz Subotice Vladimir Torbica, koji je demonstrirao tehniku fudbala. Program su realizovali Sportski savez grada Sombora i instruktor bazičnog fudbala Velimir Šargić. Na ovoj manifestaciji direktor Sportskog centra „Soko“ Dušan Sekulić uručuo je našoj školi Zahvalnicu za učešće u njihovim programima.


Opširnije...

Društvo za pomoć MNRO iz Sombora doniralo je u sredu 4. 11. našoj ustanovi veći broj igračaka koje će se koristiti, kako za odmor i zabavu, tako i u procesu nastave.

Donirana sredstva su raspoređena u skladu sa trenutnim potrebama.

Opširnije...

U periodu od 27. do 29.11.2015. godine , u prostorijama škole, održan  je seminar sa temom  “Savetodavni rad sa decom, adolescentima i roditeljima“.
Navedenom seminaru prisustvovalo je 32 zaposlena u našoj ustanovi čime su podigli svoje kompetencije u oblasti specijalne edukacije i rehabilitacije.
Predavači seminara su bili: prof dr Svetomir Bojanin, neuropsihijatar za decu i omladinu.
Voditeljke vežbi su: Nataša Veselinović, spec. pedagoškinja, psihoterapeutkinja i edukatorka psihodrame i Danijela Radojević, spec. pedagoškinja, psihodramska psihoterapeutkinja i edukatorka psihodrame.

Opširnije...

Škola za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „ Vuk Karadžić“ iz Sombora , dugi niz godina realizuje aktvnosti u oviru programa „ Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ . I ove godine , kao i prethodnih godina, učenici i nastavnici nagrađeni su za izuzetne rezultate i doprinosnegovanju ekološke svesti u vaspitno obrazovnoj ustanovi.

Opširnije...

U ŠOSO sa domom „Vuk Karadžić“ u Somboru  održan je završni koncert projekta „Mala moćna muzika“ koji je realizovalo Muzičko društvo „Musica Viva“, a  pod pokroviteljstvom Švajcarske kancelarije za saradnju. Na koncertu su, pored učenika naše škole nastupili članovi MD „Musica Viva“, voditeljka radionica Marita Topić i stručni saradnici - Snežana Grozdanović, Marko Marinović i Đurašin Kerkez, kao i učenici OŠ „Bratstvo-jedinstvo“ iz Svetozar Miletića.  

Opširnije...

U periodu od  5.10. do 9.10.2015. godine realizovano je niz aktivnosti u cilju obeležavanja Dečije nedelje. Moto ovogodišnje Dečije nedelje je bio “Podrška porodici, najbolja podrška deci“. Kao i prethodnih godina, sve aktivnosti realizovane su u saradnji sa drugim školama i ustanovama kulture našeg  grada.

Opširnije...

Pitajte!

Sva vaša pitanja vezana za osobe sa ometenošću možete poslati na e-mail adresu ustanove. Na pitanja odgovaraju naši stručnjaci, a odgovori će u najkraćem roku biti poslani na vašu e-mail adresu.