Predstojeće novogodišnje praznike i pretprazničnu atmosferu učenicima naše škole upotpunili su paketići i dve novogodišnje priredbe. Učenicima su uručeni paketići koje su donirali DOO „Somborelektro“ i Gradska uprava Sombor, kao i novogodišnji kolači koje je obezbedio DOO „FIORANO“ iz Sombora. Takođe, svim učenicima su uručeni đački rančevi koje je obezbedio Pokrajnski sekreterijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Apoteka „Zlazni lav“ je obezbedila opremu za potrebe doma škole.

Opširnije...

U sredu 14.decembra 2016. godine naša škola je bila domaćin okruglog stola na temu „Unapređenje usluga socijalne zaštite u ZBO okrugu“ koji je organizovala načelnica ZBO Mr. Latinka Vasiljković. Nakon uvodne reči direktorice škole Sonje Durut i načelnice gostima su prezentovane usluge socijalne zaštite koje se pružaju u našoj ustanovi. Rad „Savetovalište za rani razvoj deteta-prvih osam godina“ predstavila je Jasmina Benčić, a rad „Dnevni boravak za omladinu i odrasle“ prezentovala je Jovana Cvijetić. Zatim je usledila diskusija čiji su moderatori bili Milka Baranov i Sofija Mandarić. Na skupu su prisustvovali predstavnici opštine Odžaci i predstavnik CZR iz Sombora. Pozitivni zaključci iz razgovora su predlozi za proširenje i jačanje saradnje sa institucijama i udruženjima iz opštine Odžaci. Nadamo se da ćemo sledeći put uspeti da okupimo veći broj opština i proširimo pozitivna isustva koja smo stekli na održanom okruglom stolu.

Opširnije...

U školi za osnovno i srednje obrazovanje sa domom "Vuk Karadžić" obeležen je 3.decembar Dan osoba sa invaliditetom, nizom aktivnosti u periodu od 1. do 3. decembra pod sloganom: „Dostizanje 17 ciljeva za budućnost kakvu želimo“. Aktivnosti su organizovane u oba objekta naše škole.

U objektu na Apatinskom putu učenici osnovne i srednje škole su učestvovali u radionici „Raspevana kuhinjica“, na kojoj su zajedno sa svojim nastavnicima, uz zvuke harmonike, pravili pitu sa sirom i pitu sa višnjama. Sutradan je za učenike bio organizovan „Sportski dan“.

Korisnici Dnevnog boravka su sa svojim vaspitačima obeležili Dan osoba sa invaliditetom odlaskom na „Kafu i sok u gradu sa drugarima“ i odlaskom u u „Šetnju do kanala i nazad“.

Opširnije...

Nakon uspešno održanog koncerta u Somboru „Hor otvorenog srca“ održao je u sredu, 14.12.2016. godine, koncert i u Svetozar Miletiću, mestu iz kojeg dolazi deo članova hora i Muzičko društvo „Muzika Viva“, nosilac projekta koji je finansiran od strane Trag fondacije.

Opširnije...

U organizaciji Sportskog saveza grada Sombora i ove školske godine 01.12.2016.god. u gradskoj hali „Mostonga“ obeležen je dan osoba sa invaliditetom u kome su učestvovale pored naše i osnovna škola „Bratsvo Jedinstvo“, „22.oktobar“ –Bački Monoštor, „Laza Kostić“ –Gakovo, „Branko Radičević“- Stapar.

Opširnije...

Neformalna grupa mladih „Otvorena Zona", u saradnji sa Udruženjem Nemaca „Gerhard" organizovala je  „Božićni sajam" koji je održan 17. decembra 2016.  u Udruženju Nemaca „Gerhard".
Na sajmu su bili i radovi nase učeničke zadruge "Pčelica"

Opširnije...

U školi za osnovno i srednje obrazovanje sa domom “Vuk Karadžić”, 25.11.2016. godine gostovala je Balkanska pozorišna trupa “Ara" iz Beograda sa dečjom predstavom “Škola za klovnove”, u organizaciji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor.Učenici su zajedno sa svojim nastavnicima uživali u komičnim obrtima i podržali su glumce gromoglasnim aplauzom.

Opširnije...

Na Bazaru u Izvrsnom veću  Vojvodine, u umetnickom programu 16.12.2016.  učenici osnovne škole sa  svojim nastavnicama Sanjom Grudić i Jasminom Bralić predstavili su našu školu ritmičkim nastupom uz pesmu Taylor Swift - Shake It Off. . Tema muzicko - scenskog prikaza je RECIKLAZA i BRIGA O ZIVOTNOJ SREDINI , jer je nasa ustanova od novembra meseca nosilac  zelene zastavu i ima  status Eko škole.

Opširnije...

I ove školske godine već tradicionalno se obeležio Svetski dan brzog slaganja čaša (15. novembra), stim da nismo učestvovali u obaranju Ginisovog rekorda. Aktivnost se realizovala u oba objekta škole, a učešće su ostvarili učenici osnovne i srednje škole kao i korisnici dnevnog boravka za omladinu i odrasle.

Sve aktivnosti vezane za slaganje čaša realizovane su u skladu sa sposobnostima učenika koje su učenici veoma rado prihvatili i sa uspehom realizovali.

Opširnije...

Učenička zadruga "Pčelica", 15.12.2016. organizovala je radionicu povodom predstojećih praznika. Na radionici su učestvovali roditelji i učenici sa nastavnicima.

Opširnije...

Učenici i nastavnici naše škole učestvovali su na šestom po redu FIZI BIZI Festivalu nauke u Somboru. Postavka za koju su se učenici opredelil bila je SOLARNI SISTEM . Kroz prezentaciju  makete Sunčevog sistema , igre memorije i izrade makete od reciklažne sirovine  učenici su posetioce učili o tome kako je nastao Sunčev sistem i koje  planete sačinjavaju ovaj sistem. Predstavljanje je pratila i video prezentacija o osnovnim karakteristikama planeta.

Opširnije...

5. i 6. decembar 2016.

„ ZVEZDARSKI INKLUZIVNI FESTIVAL – ZIF “ nastao je kao rezultat želje i potrebe da se mladi sa smetnjama u razvoju ne gledaju kroz oštećenja i ograničenja, već kroz sposobnosti i predstavlja dobar način da se šira javnost upozna sa njihovim postignućima vezanim za oblast umetnosti i kulture ( likovne umetnosti, zanati i veštine, muzika, ples, književnost, pozorište, kreativna reciklaža i dr.). U praksi, festival bi trebalo da bude svojevrsno mesto susreta mladih , gde će se negovati zajedničke vrednosti i podsticati svi oblici solidarnosti, tolerancije, međusobnog prihvatanja i uvažavanja različitosti i doprinositi razvoju inkluzije na svim nivoima.

Naši učenici i njihovi nastavnici su bili gosti ovog festivala.Tokom svog boravka predstavili smo nastavna sredstva i upotrebne predmete , izrađene od recikliranog materijala.Osim izložbe radova ,na licu mesta, demonstrirana je izrada istih, a u radu su nam se pridružili i drugari iz drugih ustanova.

Opširnije...

Učenici ŠOSO sa domom „ Vuk Karadžić“ Sombor 08.11.2016. boravili su na nagradnom izletu u Sremskim Karlovcima. Nagrada je usledila nakon uspešno realizovanih aktivnosti u Programu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“. Ovom prilikom učenici su obišli Sremske Karlovce, upoznali se sa osnovnim karakteristikama i istorijatom grada, vozili se katamaranom upoznajući Koviljsko Petrovaradinski rit i raznovrsnost njegovog biljnog i životinjskog sveta. Deo aktivnosti učenici su realizovali na Stražilovu a zatim su kroz boravak u Ekološkom centru Radulovački radili radionice na temu reciklaža. Nova iskustva i nova znanja obogatila su život učenika i njihovih nastavnika.

Opširnije...

Korisnici Dnevnog boravka 01. Decembra imali su priliku da prisustvuju predavanju vezanom za Svetski dan borbe protiv side. Predavanje je održano u prostorijama Dnevnog boravka, u objektu na Apatinskom putu, a realizovali su ga doktori iz Savetovališta za mlade. Mladima je predstavljeno sta je sida i kakva je to bolest, načini prenošenja i načini zaštite, kao najvažniji deo predavanja.

U subotu, 29.10.2016., korisnici Dnevnog boravka za omladinu i odrasla lica sa smetnjama u razvoju, posetili su ekološku učionicu u Baračkoj, kako bi proveli jedan dan u prirodi. Izlet je realizovan od strane dobre volje „Omladinske somborske organizacije“, koja je omogućila da korisnici provedu dan vikenda na drugačiji način. Aktivnosti su protekle u vidu radionice, koju su organizatori realizovali, šetnje i sportske rekreacije. Korisnicima i njihovim vaspitačima bio je poslužen prigodan ručak, desert i kafa. Ceo dan je protekao uz osmeh, dobru zabavu i lepo raspoloženje, na čemu smo veoma zahvalni Omladinskoj somborskoj organizaciji.

Opširnije...

Škola za osnovno i srednje obrazovanje sa domom "Vuk Karadžić" četvrtu godinu za redom organizuje"Turnir za osmeh". Turnir se organizuje povodom obeležavanja 3.decembra Dana osoba sa invaliditetom i na njemu učestvuju predstavnici Učeničkih parlamenata srednjih škola u Somboru. Ove godine druženju u somborskoj kuglani   "Bowling Stone" prisustvovali su parlamentarci  i njihovi mentori iz Srednje škole " Sveti Sava", Srednje tehničke škole, Srednje poljoprivredno prehrambene škole, Srednje ekonomske škole, Gimnazije " Veljko Petrović" i naravno domaćini   iz ŠOSO sa domom " Vuk Karadžić". Turnir je bio lepo mesto druženja , rekreacije,, osmeha i fer pleja.

Učenici  četvrtog razreda su,  na času likovne kulture,   iskoristili materijal koji su prikupljali da od njega naprave nešto  zabavno, ali i korisno.Vodeći se idejama  naših ekologa i uz pomoć svog učitelja napravili su  nastavna sredstva koja će  koristiti u savladavanju novog  gradiva.

Opširnije...


Predstavnici Nacionalnog operatera za razvoja programa za Edukacju o životnoj sredini „Ambasadori održivog razvoja i zaštite životne sredine“ 28.11.2016. godine , u okviru programa Eko škola održali su zanimljivu radionicu na temu RECIKLAŽA. Kroz kreativne aktivnosti i druženje sa učenicima osnaživana su i proširena znanja o pojmu reciklaže, osnovnim karakterstikama reciklažnih sirovina , načinima njihovog odlaganja, distribucije i ponovne upotrebe.
Praktičan deo radionice podrazumevao je prikaz reciklaže tetrapak ambalaže iz koje se odvaja papir kao sirovina za dalju preradu. Učenici su imali priliku da na očigledan način i kroz praktičan rad u postupku reciklaže i razdvajanja sirovine iz tetrapaka – papir, folija.  Unaprede svoja znanja i veštine .

Korisnici dnevnog boravka učestvovali su u ukrašavanju drvenih i staklenih predmeta dekupaž tehnikom. Radionica je održana 20.10.2016., u objektu na Apatinskom putu br.29, a realizovali su je članovi UG „Somborska inicijativa“. Kroz radionicu, naši korisnici su mogli da se upoznaju sa osnovama dekupaž tehnike, a takođe i da nauče nešto o značaju starih zanata. Ovakav vid pažnje prema našim korisnicima, veoma je značajan i doprinosi razvoju njihove kreativnosti i shvatanju estetskih vrednosti. Pored radne i aktivne atmosfere, vreme je proteklo uz smeh, šale i dobro raspoloženje. Ovim putem želimo da se zahvalimo našim gostima, na divnom druženju i materijalu, koji su ostavili našim korisnicima, kako bi mogli vežbati i primeniti ono što su naučili na ovoj radionici.

Opširnije...

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“ u Somboru, 30. novembra 2016. godine obeležen je međunarodni Dan dečaka. Učenici naše škole posetile su servire, prisustvujući jednom času praktične nastave za učenike naše srednje škole usmerenje - servir. Cilj nam je bio da otklonimo predrasude o „tradicionalno ženskim“ zanimanjima i da pokažemo da i dečaci i devojčice mogu njima da se bave i to veoma uspešno. Nakon prigodnog uvodnog dela i naši učenici su uzele aktivno učešće na praksi i to uz odgovarajuća uputstva profesora, nastavnika i starijih učenika. Njima se ova aktivnost veoma dopala pa su neki poželele da se bave ovim zanimanjem.

Opširnije...

Konferencija je organizovana od strane Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada- NAPOR, u okviru projekta „Bez muke nema nauke, bez NAPORnih koraka kvalitetu pomaka!- dopunjeno izdanje“. Događaj je realizovan 20.10.2016., u Beogradu, u Palati Srbije. Konferenciji je prisustvala Ivana Radmilović, vaspitač u Dnevnom boravku za omladinu i odrasla lica sa smetnjama u razvoju, kao predstavnik ŠOSO sa domom „Vuk Karadžić“, s obzirom da su korisnici Dnevnog boravka bili učesnici ovog projekta.

Opširnije...

Pitajte!

Sva vaša pitanja vezana za osobe sa ometenošću možete poslati na e-mail adresu ustanove. Na pitanja odgovaraju naši stručnjaci, a odgovori će u najkraćem roku biti poslani na vašu e-mail adresu.