Novogodišnja predstava

utorak, 22 decembar 2009 08:04

U sredu,  17.12.2009. održana je Novogodišnja predstava u Osnovnoj  školi "Avram Mrazović" u Somboru. Ovu predstavu zajedno su pripremili  učenici Osnovne škole "Avram  Mrazović" i učenici naše škole.

Inicijator, za ovaj vid saradnje dve škole, jeste Biljna Štrbac nastavnik francuskog jezika, u OŠ "Avram Mrazović". Tokom pripreme ove Novogodišnje priredbe učenici su se međusobno upoznali i družili, što i jeste primarni cilj ovakve vrste saradnje među školama.

andjeli01.jpgandjeli02.jpgandjeli03.JPG


Humanitarni koncert

ponedeljak, 21 decembar 2009 07:10

U petak, 18. decembra na De Solu održana je humantirana svirka za učenike Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom "Vuk Karadzic". Za dobru zabavu bili su zaduženi Strah od letenja i Milan Mumin sa svojim bendom Undercover maniacs. Somborci su se u lepom broju odazvali na poziv oranizatora STUDIO 5 i svojom humanošću pomogli našu školu.

Mumin1.jpgMunuin2.jpgStrah od letenja.jpg


Poseta školi Dositej Obradović

nedelja, 20 decembar 2009 13:26

Desetak učenika nižih razreda naše škole u pratnji nastavnika posetilo je 2-3 odeljenje OŠ "Dositej Obradović" u Somboru i njihovu učiteljicu Mirjanu Lazinicu. Povodom novogodišnjih i božićnih praznika deca su kroz druženje izrađivala jelke i ukrase za jelke. Napravljene i ukrašene jelke zakačene su da krase učionicu naših dragih domaćina, ali smo i jednu dobili da ukrasimo nasu školu. Ovom posetom naših učenika nastavljena je saradnja naše škole i učiteljice Mirjane Lazinice koja će, nadamo se, još dugo potrajati.

radionica01.jpgradionica 02.JPGradionica 03.jpg


Dodela paketa za decu škole

nedelja, 20 decembar 2009 13:25

U petak, 18. decembra u prostorijama Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić je organizovana dodela humanitarnih paketa organizacije ADRA. Humanitarna organizacija Adra je prisutna u Srbiji u dva oblika, Adra koja prima pomoć i Adra koja poklanja. Somborski mališani su od Adre koja je primila pomoć od drugara iz Nemačke u okviru projekta DECA- DECI dobila 400 novogodišnjih paketića. Poklone su dobila deca sa posebnim potrebama, deca iz hraniteljskih porodica i deca iz porodica u riziku. Uz dodelu pokolona deci je priređen prigodan novogodišnji program koji su izvela deca internata škole, tako da su mališani uz pesmu i igru nasmejani dočekali Deda Mraza.

Adra 01.jpgpriredba 01.jpgpriredba 03.jpg


Poseta Srpske napredne stranke školi

četvrtak, 17 decembar 2009 00:00

Srpska napredna stranka posetila je u četvrtak, 17. decembra Školu za osnovno i srednje obrazovanje sa domom "Vuk Karadžić" u Somboru. Učenicima i nastavnicima škole tom prilikom  je darivan  televizor i DVD plejer koji će deca moći da koriste u igraonici škole. Ispred Napredne stranke domaćinima su se obratili omladinci zaduženi za mlade i sport govereći koliko je važno pravilno usmeriti mlade kroz život, o važnosti zdravog života i bavljenja sportom. Direktorica Sonja Durut se u ime škole zahvalila na dobijenim poklonima.

naprednjac02.jpgnaprednjaci01.jpgnaprednjaci03.JPG


Humanitarni koncert

subota, 12 decembar 2009 13:13

U petak 18. decembra u večernjim satima u Kafe De Solu biće organizovan humanitarni rock koncert za decu škole za Osnovno i srednje obrazovanje sa domom "Vuk Karadžić".

Na koncertu će nastupati Milan Mumin (ex Love Hunters) and the undercover maniacs i somborska grupa Strah od letenja.

Cena karte nije određena, već će svaki posetilac po nahođenju i vođen svojom plemenitošću ubaciti dobrotvorni prilog u kutiju na ulazu u kafe. Inače, ovo dešavanje je ideja i realizacija organizacije STUDIO 5 iz Sombora.


Uspela izložba

subota, 05 decembar 2009 18:24

U četvrtak 3 decembra održana je izložba radova učenika Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom "Vuk Karadžić" i članova Društva za pomoc MNRO iz Sombora. Izložba je održana u prostorijama škole na Apatinskom putu br 29 u okviru obeležavanja Svetskog dana osoba sa invaliditetom.

Mnogobrojni posetioci imalu su priliku da vide pregršt radova rađenih veštim dečijim rukama sa najrazličitijim materijalima i tehnikama.

Ovo dešavanje  je uvertira za prodajnu izložbu koja će biti upriličena pred novogodišnje i božićne praznike na kojoj ce građani Sombora imati priliku da kupe radove učenika i članova Društva.

izlozba1.jpgizlozba2.jpgizlozba3.jpgizlozba4.jpg

 


Obeležavanje 3. decembra

ponedeljak, 30 novembar 2009 09:21

Škola za osnovno i srednje obrazovanje sa domom Vuk Karadžić u saradnji sa Društvom za pomoć MNRO, u četvrtak 3. decembra u periodu izmežu 9 i 15 časova, u svom objektu na Apatinskom putu broj 29, organizovaće izložbu radova učenika kao i članova Društva. Svojom kreativnošću i orginalnošću dečiji radovi su oduvek privlačili pažnju javnosti. Izložba je upriličena povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaiditetom.

brodovi.jpgizlozba3.jpgstvaralastvo.jpg


Aktivnosti Dečije nedelje

utorak, 20 oktobar 2009 06:56

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“, Sombor, obeležena je, kao i proteklih godina, „Dečija nedelja“. Ono čime možemo da se pohvalimo jeste da je program aktivnosti u Dečijoj nedelji bio šarolik, zanimljiv i primeren dečijim sposobnostima i interesivanjima. Deca su se sa nastavnicima družila posle nastave i time uzela učešće u obeležavanju  Dečije nedelje.

Ovako su izgledale aktivnosti u našoj školi:

Ponedeljak, 5.10.2009.

Učenici osnovne škole od prvog do četvrtog razreda družili su se na radionici pod nazivom „Dečija prava“. Tom prilikom su napravili pano sa ispisanim pravima i obavezama. Njihovi stariji drugari, svoje aktivnosti su realizovali kroz kviz znanja iz opšte kulture. Kviz je imao vaspitnu poruku „Lepa reč i gvozdena vrata otvara“.

Prvi dan Dečije nedelje srednjoškolci i učenici Dnevnog centra proveli su  u izradi plakata o dečijim pravima.

Povodom 05. oktobra, svetskog dana učitelja, vaspitna služba škole je dobila posebno priznanje za angažovanje u radu sa učenicima povodom literarnog i likovnog konkursa „I učitelji su važni“.

U popodnevnim satima učenici internata i produženog boravka naše škole odgledali su predstavu za decu „Braća Karijes“ u Narodnom pozorištu u Somboru.

ponedeljak1.jpgponedeljak2.jpg

Utorak, 6.10 2009.

Ovaj dan deca su provela u druženju sa učenicima  drugog razreda OŠ „Dositej Obradović“ iz Sombora. Dan je bio posvećen „Kreativnoj klopici“, odnosno pravljenju i ukrašavanju voćnog kolača. Učešće su imali svi učenici osnovne škole i njihovi gosti.

Srednjoškolci su organizovali „Igrarije“, dan posvećen različitim društvenim igrama, dok su učenici Dnevnog centra drugi dan Dečije nedelje posvetili likovnom stvaralaštvu prikazujući jesen u kombinovanim likovnim tehnikama.

U Internatu naše škole, učenici su     pokazali svoje veštine u pevanju, plesu i recitovanju u „Muzičkom toboganu“. Posle muzičkog dela aktivnosti, učenici su informisani o zdravim i neophodnim životnim navikama pod geslom „U zdravom telu – zdrav duh“.
utorak1.jpgutorak2.jpgutorak3.jpgutorak4.jpg

Sreda, 7.10.2009.

Sportske aktivnosti su obeležile treći dan Dečije nedelje u našoj  školi. Štafenta igra „Trka konobara“ je postakla decu osnovne škole na takmičarski duh i navela nastavnike da uzmu učešće u takmičenju.

U srednjoj školi i Dnevnom centru naše ustanove deca su takođe uzela učešće u sportskim igrama takmičarskog karaktera.

Gostovanje Radoja Čupića, glumca Narodnog pozorišta iz Novog Sada, obradovalo je vaspitače i decu koja borave u školskom internatu. Kroz pokret, imitaciju, igru i pesme deca su pokazala svoja umeća i sklonost ka scenskom nastupu. Pored glumačkih sposobnosti pokazali su svoja umeća slikanja i bojenja kroz radionicu „Au, što je škola zgodna“.

Učenici Katarina Galamboš, Sandra Lakatuš i Robert Harangozo u pratnji nastavnice Marije         Milošević Paštrović, prisustvovali  su likovnoj koloniji na salašu u Čeneju na kojoj su pokazali svoja slikarska umeća. Organizator kolonije bila je Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ iz Novog Sada.
sreda1.jpgsreda2.jpgsreda3.jpgsreda4.jpgsreda5.jpg

Četvrtak, 8.10.2009.

Svoju sklonost ka kreativnom radu učenici osnovne škole su pokazali u „Stvaralačkoj radionici“ kroz upotrebu konstruktora i različitih prirodnih materijala u izradi slika, lutki i igračaka. Tom prilikom deca su darivana prigodnim poklonima od strane članica organizacije „Kolo srpskih sestara“ iz Sombora.

Znanje iz opšte kulture srednjoškolci su pokazali u kvizu „Kviskoteka“, a učenici Dnevnog centra, imali su muzički dan na kome su pokazali svoje pevačke mogućnosti.

Princip fer-plej ponašanja učesnika u sportu pokazali su u međusobnom košarkaškom duelu učenici i vaspitači internata naše škole. Ovu utakmicu je pratila poruka:“Obucimo dres, pobedimo bes!“.
cetvrtak1.jpgcetvrtak2.jpgcetvrtak3.jpgcetvrtak4.jpg

Petak, 9.10.2009.

Muzikom je obeležen poslednji dan ovogodišnje Dečije nedelje u osnovnoj školi. Pesma, ples i različite muzičke igre upotpunile su druženje deca sa drugarima četvrtog razreda OŠ „ Ivo Lola Ribar“ iz Sombora. Tom prilikom svaki učenik – gost, poklonio je svom domaćinu simboličan poklon.

Stvaralaštvom i kreativnošću završene su ovogodišnje aktivnosti u srednjoj školi kroz umeće slikanja, pravljenja buketa i ikebana.

Učenici Dnevnog centra organizovana je „Žurka“, kojoj su prisustvovale i članice  organizacije „Kolo srpskih sestara“ iz Sombora.

Vaspitači naše škole organizovali su predavanja roditeljima dece koja borave u interantu o pružanju podrške i pomoći u ostvarivanju dečijih prava.

petak1.jpgpetak2.jpg


Poseta Baji

ponedeljak, 12 oktobar 2009 23:23

Druzenj-sa-ucesnicima.jpgDruzenje.jpgI naravno malo zabave pored jezera.jpgIzlozba radova.jpgJuhas Janos.jpgKocis Zoltan.jpgKreativne radionice.jpgSonja Durut i Djendji Koh.jpg


U periodu od 29. septembra do 1. okrobra predstavnici Škole za osnovno i srednje  obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“ boravili su u Baji i u mestu Zanka na Balatonu. Domaćini su im bili škola Bacs – Kiskin Megyei Onkormanyzat Bajai Kozoktatasi Intezmenye es Gyermekotthona, na celu sa direktorom Muller Istvanom sa kojom Somborci neguju saradnju dugi niz godina.

Direktor škole Sonja Durut, nastavnik defektolog – oligofrenolog Đenđi Koh i učenici Zoltan Kočiš i Janoš Juhas, zajedno sa svojim domaćinima uzeli su učešće na međunarodnom festivalu dečijeg stvaralaštva “SZAZSZORSZEP” (lepi cevet,bela rada) u organizaciji udruzenja “Za njih – sa njima”. Festival je održan u mestu Zanka na Balatonu. Učestvovalo je 57 škola iz različitih zemalja Evrope (Rumunija, Nemačka, Holandija, Moldavija, Srbija, Slovenija…) čija je osnovna delatnost rad sa decom ometenom u razvoju.


Inače, festival se održava već petnaesti put, a škola iz Sombora je ove godine prvi put imala priliku da se u  najboljem mogućem svetlu predstavi drugima са својим recitalima na madjarskom jeziku. Po rečima nastavnice Đenđi Koh deca su prezadovoljna posetom Mađarskoj, doživeli su jedno novo i lepo iskustvo,  i sklopili su nova prijateljstva.

Nastavnici za vreme boravka u Baji i na Balatonu imali su priliku da razmene sa svojim kolegama iz drugih zemalja stručna iskustva. Nadamo se da će se ovakav vid saradnje izmedju ove dve škole nastaviti i u budućnosti.


Još jedan znak pažnje

subota, 10 oktobar 2009 11:35

U okviru Dečije nedelje NVO "Drugačiji sam,pa šta?!" podelila je deci škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom “ Vuk Karadžić” u Somboru prigodne poklone.

Deca su tog dana u programu aktivnosti Dečije nedelje imali sportski dan, tako da im je osveženje i grickalice koje im je podelila Anita Đurđekanović svakako dobro došlo posle štafetnih igara.

01 decija nedelja.jpg02 decija nedelja.jpg


"Studio 5" deci

sreda, 23 septembar 2009 07:16

Studio 5 deci Predstavnici omladinske organizacije „ Studio 5“ iz Sombora – Branka Terzin, Bojan Marković i Goran Katanić, danas su  predstavnicima Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „ Vuk Karadžić“  predali humanitarni paket (sredstva i oprema za higijenu) i sliku, ulje na platnu, autora Nebojše  Šešuma iz Sombora.

Reč je o donaciji koja je namenski prikupljena u okviru dvodnevnog festivala „Music in Progres“ održavanog u okviru „Somborskog leta za mlade 2009“. Ove dve donacije potiču od sredstava koja su skupljana tokom održavanja dvodnevnog humanitarnog muzičkog festivala. Humanitarni paket je vrednosti 4.700 dinara, a donirao ga je ugostiteljski objekat „CLUB 2“.

Nebojša Šešum, koji je svoje slike izlagao tokom oba dana Festivala, izrazio je želju da „ Vuk Karadžić“ školu donira jednom svojom slikom – objasnio je Bojan Marković iz „ Studija 5“.

Sam  muzički festival „Music in Progres“ održanog 26. i 27. avgusta ove godine pomogli su Kancelarija za mlade i Grad Sombor, JKP  „Čistoća“ i niz drugih privatnih preduzetnika poput „Turkalja“, „Pčele“, „Krune“ i „Auto prevoznika Baneta“.

U ime škole donaciju je primila Spomenka Šešević, defektolog u dnevnom boravku.

Studio_5_donacija.jpg


"Dobrodošli prvaci"

ponedeljak, 14 septembar 2009 00:00

Dobrodošli prvaci NVO "Drugačiji sam,pa šta?!?" je podelila deci Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom "Vuk Karadžić" u Somboru poklon igračke a u sklopu akcije "Dobrodošli prvaci".

Akcija se sastoji od  niza poklona koji će biti podeljeni deci a od donatora i ljudi velikog srca kao što su "Knjaz Miloš", "M Plast -Meda Dida" i drugih koje ćemo kasnije još da spomenemo... izjavila je Anita Đurđekanović predsednica ove organizacije.

Donacija.jpg


Novi projekat u Školi – IN CENTAR

utorak, 19 maj 2009 19:15


In Centar U prostorijama naše škole se odvijaju radionice IN KLUBA, dela aktivnosti projekta IN CENTAR Društva defektologa Sombor. IN CENTAR  - Centar za razvoj, informisanje, rekreaciju i integraciju osoba sa invaliditetom grada Sombora je projekat koji traje od 01.04.2009. godine do 31.03.2010. godine. Rad IN KLUBA će obuhvatiti održavanje 35 radionica.

Sadržaj informativne brošure IN CENTRA

Aktivnosti projekta „IN CENTAR – Centar za razvoj, informisanje, rekreaciju i integraciju osoba sa invaliditetom grada Sombora“ se realizuju u periodu 01.04.2009.-31.03.2010. godine.

U cilju unapređenja kvaliteta života osoba sa invaliditetom projektom  je predviđeno opremanje i pokretanje rada Centra namenjenog organizovanim aktivnostima za osobe sa invaliditetom svih vrsta smetnji i teškoća i svih urasta u gradu Somboru.

Kroz 10-mesečni rad Centra biće pružane informativno/savetodavene usluge a održaće se i 35 stvaralačkih radionica (rad IN KLUBa) za preko 520 direktnih korisnika projekta. Želja nam je da učesnici radionica steknu nove veštine i kvalitetno provode svoje slobodno vreme.

Usluge IN CENTRA su namenjene deci i omladini sa i bez smetnji i teškoća u razvoju i odraslim osobama sa invaliditetom – bez obzira na vrstu/stepen smetnji/teškoća u razvoju ili invaliditeta – sa teritorije grada Sombora, kao i roditeljima dece i omladine sa smetnjama i teškoćama u razvoju i drugim građanima.

Svrha našeg projekta je uključivanje dece i omladine sa smetnjama i teškoćama u razvoju i odraslih osoba sa invaliditetom u raznovrsne organizovane aktivnosti i informisanje građana o njihovom životu te omogućavanje sticanja veština i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena za sve osobe sa invaliditetom.

Sve radionice u IN KLUBU imaju temu i cilj u razvijanju veština i produkciji različitih vrsta rukotvorina i predmeta upotrebne vrednosti korišćenjem različitih materijala (papir, drvo, tekstil, staklo, keramika, konac, vuna, glina). Učesnici radionica će svoje sklonosti moći da ispolje i kroz rad dramske, likovne, literarne i likovne radionice i upotrebu informaciono – komunikacionih tehnologija (IKT).

Sve produkte stvaralaštva učesnika radionica ćemo prikazati na nekoliko izložbi tokom ove godine.

IN KLUB je mesto rekreacije, stvaranja, komunikacije, razvoja i integracije za sve osobe sa invaliditetom grada Sombora.

Usluga koju projekat uspostavlja je planirana Strategijom razvoja socijalne zaštite grada Sombora za period 2009.-2013. godina  i to kao specifičan zadatak za ciljnu grupu „deca i omladina sa smetnjama i teškoćama u razvoju i odrasle osobe sa invaliditetom“.

Projekat je podržao grad Sombor na Konkursu za projekte organizacija i udruženja građana socijalno-humanitarnog karaktera.


Pripreme za Dan škole

utorak, 24 mart 2009 16:23
ŠOSO Vuk Karadžić U toku su pripreme za proslavu Dana škole koji se obeležava 1. aprila svake godine. Ove godine slavimo 35-ogodišnjicu postojanja i rada naše ustanove. Ovaj jubilej će biti svečano obeležen priredbom učenika koja će se održati u Somborskom narodnom pozorištu u petak, 3. aprila 2009. godine, sa početkom u 12.00 časova.


Novi Školski razvojni plan

petak, 20 mart 2009 13:22
Posle četiri godine uspešne primene Školskog razvojnog plana, njegove evaluacije i sprovedene nove procene potreba razvoja škole, Stručni aktiv za razvojno planiranje škole je izradio Nacrt novog Školskog razvojnog plana. Plan obuhvata prioritete, ciljeve, zadatke i aktivnosti za naredni trogodišnji period i biće uskoro dostupan u celini na sajtu.


Završena izrada Školskog programa

nedelja, 15 mart 2009 00:00
Naša ustanova je po prvi put pristupila izradi svog Školskog programa. Nastavnici, stručni saradnici i vaspitači su tokom zimskog školskog raspusta, januara i februara meseca izradili Školski program koji se zbog kompleksnosti ustanove sastoji čak iz 13 pojedinačnih programa. Školski program će biti dostupan na našem sajtu po verifikaciji, tokom meseca juna.

Povratak na početak strane

Pitajte!

Sva vaša pitanja vezana za osobe sa ometenošću možete poslati na e-mail adresu ustanove. Na pitanja odgovaraju naši stručnjaci, a odgovori će u najkraćem roku biti poslani na vašu e-mail adresu.