Svečano otvaranje Senzornog parka u ŠOSO sa domom „ Vuk Kardžić“ Sombor 20.09.2018. godine

Fondacija Ana i Vlade Divac u akciji „ Da rastemo srecni „ rekonstruisala je školsko dvorište u igralište i senzorni park. Ustanova je aplicirala na ovaj projekat Fondacije i izabrana je u uzi krug medju  još 5 škola ovakvog tipa, a medju dve u koje su uložena sredstva za rekonstrukciju.

Izgradnja  senzornog vrta doprinesi podsticanju kognitivnog, emocionalnog i socijalnog razvoja dece i mladih sa smetnjama u razvoju kroz njihovo aktivno uklјučivanje u niz osmišlјenih aktivnosti u kojima će se naći u neposrednom dodiru sa botaničkim, ekološkim i drugim prirodnim osobenostima naše okoline.

Opširnije...

U cilju promocije zdravog života i rekreacije naša škola je od 10.9.2018. do 14.9.2018. realizovala sportsku nedelju. Realizovanim aktivnostima ostvareni su ciljevi Tima za školski sport kao što su razvoj i praktikovanje zdravog načina života,negovanje i razvoj fizičkih sposobnosti, prevencija nasilja, narkomanije i maloletničke delikvencije.

Opširnije...

U Gradskom društvu Crvenog križa Županja održan je 17. i 18. avgusta 2018. poseta u srvhu planiranja aktivnosti projekta ''COOLART'' finansiran od strane Evropske komisije u okviru programa Erasmus +. Projekat ''COOLART'' projekat je razmene mladih sa susednim partnerskim zemljama: Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom te Srbijom, a koji je namenjen za mlade sa manje mogućnosti starosti od 18 do 29 godina. U projektu učestvuju učesnici iz Gradskog društva Crvenog krsta Županja, učesnici Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom '' Vuk Karadžić '' iz Sombora te učesnici iz Udruženja osoba sa posebnim potrebama '' Put u život '' Orašje. Na sastanku su prisustvovali učesnici iz svake zemlje, a partnerske organizacije dogovarale su se o organizaciji i načinu provođenja projektnih aktivnosti (učesnici razmene mladih, raspored aktivnosti i podela zaduženja, širenje vidljivosti i rezultati projekta, organizacija prevoza učesnika, priprema učesnika za razmenu, mere bezbednosti itd.).
Projekat se završava 30. novembra 2018. godine, a projektne aktivnosti sprovodiće se u Odmaralištu GDCK-a u Rogoznici u trajanju od 30. avgusta do 08. septembra 2018. godine. Projekat obuhvata 43 učesnika, 14 iz svake zemlje, od kojih svaka sadrži 4 odrasle osobe i 10 mladih učesnika, i medicinska sestra.

Međugranična saradnja – Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina
školska 2017-2018 godina


Od 06.09.2017. do 15.09.2017. godine u okviru projekta “Misija: socijalna uključenost” koji je u sklopu programa Erasmus +, šestoro učenika i korisnika ŠOSO sa domom „Vuk Karadžić“ i Dnevnog boravka u pratnji četiri vaspitača boravilo je na letnjoj razmeni mladih u Rogoznici. U programu su učestvovali Dnevni boravci iz Orašja (BiH), Županje (HR) i Sombora (SRB). Cilj projekta je bio podstaći socijalnu uključenost mladih i razvijanje socijalnih veština.

Saradnja je nastavljena 25.09.2017. godine u Somboru, potpisivanjem protokola o saradnji između ŠOSO sa domom “Vuk Karadžić”čiji je potpisnik direktor škole Sonja Durut i Cjelodnevni boravak za odrasle osobe za intelektualnim i mentalnim oštećenjem, čiji je potpisnik bila Jelena Bijelić Raonić.

Opširnije...

Povodom obeležavanja ovogodišnje GNA u internatu škole organizovana je kreativna radionica na temu „Deci je mesto u školi „.U opuštenoj i veseloj atmosferi deca su ctrala svoju školu u kojoj se svakoga dana nauči nešto novo,stiču dobri drugari,dele đačke tajne i stiču znanja i veštine potrebne za budućnost.Tokom crtanja podsetili smo se dečijih prava među kojima je pravo na obrazovanje osnovno pravo svakog deteta.Nakon radionice,uz bombone i grickalice , upriličili smo malu izložbu radova.

Opširnije...

Učeniici , koji borave u domu škole, iskoristili su lepo vreme i sa svojim vaspitačima prošetali gradom, uživali u lepom vremenu i druženju.

Opširnije...