Skip to content

Naslovna Aktivnosti Arhiva 2012 Nik Vujičić u Srbiji
Nik Vujičić u Srbiji Štampa
nedelja, 30 septembar 2012 16:25
Podesite željenu veličinu slova

Dana 22. Septembra 2012. godine, u velikoj sali „Spensa“ u Novom Sadu,  jedan od najpoznatijih motivacionih govornika današnjice, Nik Vujičić, održao je predavanje na kojem je prisustvovala i predstavnica naše škole.

Nicolas James, poznatiji kao Nik Vujičić, rođen je 4. decembra 1982. u Brizbejnu, kao prvo dete srpskih emigranata.  Uvek je bio zainteresovan za svoje korene. Želja da poseti zemlju svojih predaka ostvarila mu se 2008. godine. Ali, Nikovo poreklo nije ono što ga čini prepoznatljivim, ne samo kod nas, već širom sveta. Kada je pre skoro 30 godina rođen bez udova, s takozvanim tetra-amelija poremećajem, niko nije mogao da pretpostavi do kojih će razmera njegov život uticati na druge. Period detinjstva, a posebno adolescenicije bili su posebno teški. Nik je imao tu privilegiju da bude jedan od prvih učenika sa posebnim potrebama koji su integresini u redovan školski sistem u Australiji, iako se tada to nije činilo kao privilegija. Uprkos odbačenosti, neshvatanju i ličnim borbama koje je vodio uspeo je da izvuče najbolje iz okolnosti u kojima se našao. Sada je jedan od najvećih i najuticajnijih motivacionih govornika u svetu, njegovu poruku čulo je preko tri miliona ljudi u više od 24 zemlje sveta. Ove godine su tu priliku dobili i mnogi građani Srbije.

Iz različitih razloga njegov dolazak pre četiri godine nije dosegao veliki publicitet, ali oni koji su imali priliku da ga vide i čuju tada još uvek pamte poruku ohrabrenja i nade. Septembra ove godine Nik je ponovo proveo nekoliko dana u Srbiji, ali sada je upoznao naše poznate ličnosti, gostovao u različitim emisijama velikih televizijskih kuća,  na fakultetima u Beogradu i Novom Sadu, kao i mnogim manjim lokacijama, a centar njegovog dolaska bila su pojavljivanja u „Sava Centru“ u Beogradu i „Spensu“ u Novom Sadu.

U svojim predavanjima Nik ne skriva značaj vere u njegovom životu. On je ubeđen da snaga kojom pobeđuje prepreke i okolnosti dolazi od Boga i koliko god bio pozitivan ni jedan čovek je ne može sam proizvesti. Njegovi roditelji su odigrali ključnu ulogu u njegovom životu, izgradili su ispravne principe u njemu i uputili ga na pravi put, ali oni nisu bili jedini koji su u njega ulagali tokom godina. Kroz čitav život Nik je imao ljude oko sebe čija je misija bila da mu omoguće da živi što potpuniji i ispunjeniji život - terapeuti, učitelji, defektolozi, inžinjeri, treneri pomogli su da danas kada svet vidi ovog čoveka ne oseti sažaljenje, već ponos i inspiraciju. Nikova poruka usmerena je ka svim ljidima voljnim da je čuju. Iako se može učiniti da oni koji su u sličnoj situaciji mogu najviše iz nje da izvuku, verujemo da i mi kao struka imamo priliku da bidemo ohrabreni. Činjenica da mi možemo doprineti uspešnom i što samostalnijem životu naših štićenika daje veći smisao trudu koji ulažemo u poslao kojim se bavimo.

Nik Vujičić danas živ u Kaliforniji sa ženom Kanaje koja je u šestom mesecu trudnoće, odakle vodi svoju organizaciju „Živeti slobodno“, piše knjige, drži govore i uživa u surfovanju.

 


Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

ZA SVA PRAVNA PITANJA ZAPOSLENI, UČENICI, RODITELJI I DRUGA ODRASLA LICA MORAJU DA SE OBRATE SEKRETARU ŠKOLE

Resursni centar  "Delo" radi svakoga dana.

Koordinator:
Katarina Salkanović   060/568-32-25


Top

© 2010 ŠOSO Vuk Karadžić Sombor.

joomfile.com
Joomla inotur picma