Koliko imamo čula?

Na pitanje koliko čula imamo, većina nas će odgovoriti pet. Ustvari naučnici smatraju da imamo preko 12 čula. Pored čula vida, sluha, dodira, mirisa i ukusa postoje dva čulna sistema koja su važnija za našu svest o sebi. Ona se prva razvijaju, još u majčinoj utrobi. To su vestibularno čulo ili čulo za ravnotežu i proprioceptivno čulo, osećaj koji dolazi iz zglobova i pomoću kojeg smo svesni u kojem položaju nam je neki deo tela. Svi stimulusi koji dolaze iz spoljnjeg sveta i naše unutrašnjosti se „spajaju“ u mozgu i mi na osnovu tih informacija određuju naše ponašanje. To je senzorna integracija o kojoj se danas sve više govori.

 

     Ne postoji čovek koji ima savršenu senzornu integraciju. Svako od nas je jače ili slabije osetljiv na neki stimulus. Koliko puta Vas je žuljala etiketa na odeći ili nije prijala neka vrsta tkanine koju dodirujete? Koliko Vas voli da se vrti na ringišpilu ili Vam ne prija vožnja autobusom? Nekada nam prija jak zagrljaj, a u nekim situacijama ne želimo ni da nas neko dodirne. Na dosadnom sastanku grickamo olovku, vrtimo kosu ili stalno imamo potrebu da premeštamo na stolici, prekštamo noge. Na taj način sebe senzorno stimulišemo, da bi održali pažnju i bili skoncentrisani. To su sve socijalno pruhvatljiva ponašanja, jer to svi rade! Međutim kod neke dece su ova ponašanja veoma upadljiva i predstavljaju problem za njihovo svakodnevno funkcionisanje i učenje. Takvu decu često karakterišemo kao nemirnu, nestašnu ili neaktivnu. Treba razlikovati poremećaje u ponašanju i poremećaj ponašanja zbog senzorne dezintegracije. Na prvo utiče porodica, društvo, vaspitanje, a kod senzorne dezintegracije je problem u „vezi“ čula i centarnog nervog sistema.

 

Jasmina Benčić

 

dipl.defektolog

Pitajte!

Sva vaša pitanja vezana za osobe sa ometenošću možete poslati na e-mail adresu ustanove. Na pitanja odgovaraju naši stručnjaci, a odgovori će u najkraćem roku biti poslani na vašu e-mail adresu.