UČENIČKA ZADRUGA „PČELICA“

ucenicka zadruga pcelica

Učenička zadruga „Pčelica“ registrovana je još 2004. godine. Ona predstavlja radno-poizvodnu organizaciju učenika, radnika škole i roditelja učenika.

Delatnosti naše zadruge su:

– proizvodnja i prodaja predmeta proizvedenih u radionicama;

– održavanje i uređenje škole i školskog dvorišta.

Učenička zadruga ima za cilj podsticanje razvoja pozitivnog odnosa učenika prema radu, profesionalnu orijentaciju učenika, povezivanje nastave sa svetom rada, razvijanje svesti o odgovornosti za preuzete obaveze i razvoj pozitivnog odnosa prema timskom radu.

 

Novina od 2018. godine je da se pojedine aktivnosti UZ „ Pčelica“ odnose na oblast cirkularne ekonomije a podrazumevaju rad sa odbačenim odevnim predmetima .

Ona ostvaruje svoj program kroz sledeće radionice:

•​Poljoprivredna radionica 

•​Kreativna radionica   

•​EKO radionica(oblast cirkularne ekonomije)

•​Likovno-modelarska sekcija 

•​Senzorni vrt  

•​Krojačka radionica: 

 

Školske radionice izrađuju razne predmete za potrebe škole i društvene sredine. Neki od njih plasiraju se putem prodajnih izložbi, a sredstva ostvarena tim putem namenjena su za izlete i ekskurzije učenika. Rad zadruge se prezentuje na Uskršnjim bazarima, Sajmu obrazovanja, Eko festivalu, Međunarodnom sajmu cveća, prodajnim izložbama u okviru Novogodišnjeg bazara, prodajnim izložbama u gradu i šire. 

U svom radu UZ „ Pčelica“ ostvaruje saradnju sa privrednicima na nivou grada , kako u nabavci materijala za rad , tako i za plasiranje proizvoda.