Nepoželjni oblici ponašanja kod predškolaca

Razvoj dečjeg govora je veoma složen i osetljiv proces i moguć je kroz komunikaciju u uslovima ljudskog okruženja . Zato porodica ima najveću ulogu u procesu dečjeg razvoja, jer se u porodici prirodno podrazumeva i razvoj govora. Svako dete je jedinstveno i ima svoj individualni tempo rasta i razvoja. Mnogi roditelji pitaju – Kad se treba najranije obratiti logopedu?

Ako beba od 5- 6 meseci još ne guče, ne reaguje na glasove i zvuke.

Ako do 10 – og meseca ne brblja.Ukoliko do 3- će godine nema komunikacije koja je razumljiva. Ako do 5- e godine nema razvijene sve glasove. U navedenim slučajevima detetu je potreban obavezan tretman kod logopeda. Većinu govorno – jezičkih problema roditelji mogu sprečiti tako što će više vremena provoditi sa svojom decom u direktnoj komunikaciji, voditi računa o fizičkom zdravlju deteta, lečiti respiratorne infekcije i upale ušiju. Takođe, obezbediti detetu ritmove spavanja, ishrane i dnevnih aktivnosti. Ako uočite bilo kakvu vrstu odstupanja vezanu za govor Vašeg deteta, morate se potruditi da što pre odreagujete. Nikad nije rano za logopeda. Ni jedan stručnjak ma koliko dobar bio, ne može da radi bez roditelja kao koterapeuta. Ono što logoped radi na tretmanu treba da bude ispraćeno radom kod kuće.

Marija Uzelac

diplomirani defektolog, logoped

Pitajte!

Sva vaša pitanja vezana za osobe sa ometenošću možete poslati na e-mail adresu ustanove. Na pitanja odgovaraju naši stručnjaci, a odgovori će u najkraćem roku biti poslani na vašu e-mail adresu.