Međugranična saradnja – Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina
školska 2017-2018 godina


Od 06.09.2017. do 15.09.2017. godine u okviru projekta “Misija: socijalna uključenost” koji je u sklopu programa Erasmus +, šestoro učenika i korisnika ŠOSO sa domom „Vuk Karadžić“ i Dnevnog boravka u pratnji četiri vaspitača boravilo je na letnjoj razmeni mladih u Rogoznici. U programu su učestvovali Dnevni boravci iz Orašja (BiH), Županje (HR) i Sombora (SRB). Cilj projekta je bio podstaći socijalnu uključenost mladih i razvijanje socijalnih veština.

Saradnja je nastavljena 25.09.2017. godine u Somboru, potpisivanjem protokola o saradnji između ŠOSO sa domom “Vuk Karadžić”čiji je potpisnik direktor škole Sonja Durut i Cjelodnevni boravak za odrasle osobe za intelektualnim i mentalnim oštećenjem, čiji je potpisnik bila Jelena Bijelić Raonić.

Od 6-8.10.2017. godine ugostili smo 4 vaspitača i 4 korisnika Dnevnog boravka iz Županje povodom Dečje nedelje.

4.12.2017. godine, uzvratili smo posetu Udruzi osoba sa posebnim potrebama “Put u život” Orašje, povodom obeležavanja međunarodnog dana osoba sa indvaliditetom.

Krajem decembra 2017. godine prisustvovali smo manifestaciji povodom obeležavanja dana Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe za intelektualnim i mentalnim oštećenjem.

28. marta 2018. godine povodom obeležavanja dana naše ustanove imali smo posetu vaspitača i korisnika Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe za intelektualnim i mentalnim oštećenjem iz Županje.

24. aprila 2018. godine aplicirali smo kao partneri na projektu Coolart za razvoj mladih, koji bi trebalo da se realizuje u septembru 2018. godine.

22. maja 2018. godine bili smo u poseti Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe za intelektualnim i mentalnim oštećenjem iz Županje na Vrtnoj zabavi gde je dogovoreno da jedan vaspitač iz našeg Dnevnog boravka ide u razmenu na letovanje od 13.-23. juna 2018. godine.

U toku ove godine aplicirano je u Evropskim fondovima za još jednu razmenu, jer su rezultati pokazali da je preko potrebno održati ovaj vid saradnje, socijalne uključenostii, razmene iskustava, običaja, međunarodne saradnje,…