Projekat ” Misija: socijalna uključenost ” projekat je razmene mladih sa susednim partnerskim zemljama Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, koji je namenjen mladima sa manje mogućnosti,  uzrasta od 18 do 25 godina. Realizovao se u sklopu programa Erasmus +, a finansirala ga je Evropska komisija posredstvom Agencije za mobilnost i programe Evropske unije. U projektu su učestvovali  učesnici iz Gradskog društva Crvenog križa Županja, učesnici iz Udruženja osoba sa posebnim potrebama ” Put u život ” Orašje i učesnici iz Crvenog krsta Sombor, kao i učenici, korisnici Dnevnog boravka za omladinu i odrasle osobe sa invaliditetom i nastavnici iz ŠOSO sa domom «Vuk Karadžić» Sombor. Projekat je obuhvatio 48  učesnika. Aktivnosti su se  realizovale u Odmaralištu GDCK-a Županja u periodu od 6. do 15. septembra 2017. godine.

Glavni cilj projekta je podsticanje socijalne uključenosti mladih sa manje mogućnosti kroz učenje i razvijanje socijalnih veština, kao i poučavanje mladih sa invaliditetom o njihovim pravima, podsticanje razvoj interesa na aktivnije uključivanje u život lokalne zajednice i omogućiti mladima da steknu veštine relevantne za tržište rada.

Ovaj projekat razmene mladih u skladu je sa ciljevima i prioritetima Erasmus + programa jer imao za cilj promovisanje jednakosti i inkluzije tako što je omogućio pristup učesnicima s manje mogućnosti i podstakao njihovu socijalnu uključenost. Projekat je zasnivan na vrednostima EU, odnosno poštovanju ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanje ljudskih prava, uključujući prava mladih sa invaliditetom.

Učesnici ovog projekta su stekli i unapredili svoje komunikacijske i socijalne veštine koje su se pozitivno odrazile na samozastupanje, stvaranje i iznošenje svojih stavova i asertivno zauzimanje za svoja prava. Kod mladih sa manje mogućnosti podstaknut je razvoj interesa, koji  je uticao na njihove životne navike i podstaknuo ih na korišćenje resursa u svojoj zajednici, učešće u društvenim aktivnostima njihove zajednice i smanjili vreme koje provode pred tv-om ili računarom. Kroz nekoliko ciljanih aktivnosti, mladi su saznali više o svojim pravima i kako mogu prepoznati kršenje ljudskih prava. Učesnici su  razvijali važna znanja i veštine relevantne za uključivanje u tržišta rada. Učestvujući u projektu, mladi su predstavili svoju kulturu i upoznali tuđu, razvijali sopstvenu kreativnost, stekli nova poznanstva i prijateljstva i na taj način proširili svoju socijalnu mrežu i poboljšali svoje samopouzdanje.

Upravo usmerenost prema mladima sa manje mogućnosti je jedan od stubova rada Evropske unije na području mladih s obzirom na činjenicu da su oni najviše pogođeni ekonomskom krizom i njenim posledicama. Ovi mladi nalaze se u realnoj opasnosti da budu potpuno isključeni iz društvenog života stoga ovim projektom želimo mladima sa manje mogućnosti osigurati sticanje veština koje će im omogućiti da ostvare svoj puni potencijal u životu i da se ostvare kao punopravni članovi društva te da iz društva ni  u kojoj meri nisu isključeni.

Pitajte!

Sva vaša pitanja vezana za osobe sa ometenošću možete poslati na e-mail adresu ustanove. Na pitanja odgovaraju naši stručnjaci, a odgovori će u najkraćem roku biti poslani na vašu e-mail adresu.