U Odmaralištu Gradskog društva Crvenog krsta Županja u Rogoznici realizovao se projekat ”10 NIJANSI ZELENE” finansiran od strane Evropske komisije unutar programa Erasmus+ u periodu od 30.08 do 8.09.2019. godine. Reč je o projektu razmene mladih sa teškoćama, uzrasta od 18 do 29 godina, iz partnerskih zemalja, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Treću godinu za redom, učesnici projekta su korisnici iz Gradskog društva Crvenog krsta Županja, korisnici Dnevnog boravka i učenici Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom ”Vuk Karadžić” iz Sombora i korisnici iz Udruge osoba s posebnim potrebama ”Put u život” Orašje. U ovoj razmeni mladih bilo je uključeno 49 učesnika, po 16 iz svake zemlje. Svaka grupa je imala po 2 voditelja, 2 osobe u pratnji i 12 mladih učesnika.  O zdravstvenom stanju svih učesnika brinuo je  jedan zdravstveni radnik.

Cilj ovog projekta bio je podstaknuti svakog učesnika da postane svestan vlastite moći i ekološke odgovornosti da utiče na pozitivne promene u svojoj okolini. Aktivnim učestvovanjem u eko-radionicama, mladi su razvijali znanja i veštine iz šireg područja ekologije i stekli osnovna znanja o pojmovima vezanim za prirodu i zaštitu prirode; ekološka svijest, reciklaža, bioraznolikost, lanac ishrane, važnost vode i vazduha, tlo i koliki je uticaj čoveka na prirodu. Putem neformalne edukacije razvile su se kompetencije za odgovorno ponašanje prema prirodi i pozitivne navike očuvanja okoline, pitke vode, navike postupanja s otpadom (izbegavanje, smanjivanje, odvojeno sakupljanje otpada i sl.). Mladi sa teškoćama u razvoju, upoznali su se s recikliranjem, povećali znanje o ekologiji, razvili pozitivne navike očuvanja prirode i radili na zajedničkom kreiranju edukativne Eko-bojanke koja će, načinjena u lako razumljivom formatu, biti prilagođena mladima s invaliditetom. Ovo je odličan primjer za ostale mlade da doista mogu stvarati promene u svojim lokalnim zajednicama. Mladi su kroz ovaj projekat učili iskustvom, upoznali tuđu kulturu, stekli nova prijateljstva i na taj način proširili svoju socijalnu mrežu, ali i poboljšali svoje samopouzdanje. Učestvovanjem u projektu, sve tri organizacije će imati priliku zauzeti se za prava i mogućnosti svojih članova, a povećaće se i vidljivost i prepoznatljivost njihovog rada u lokalnoj zajednici. Svi učesnici su bili aktivni u radionicama, osvijestili svoje potencijale te pokazali svoje mogućnosti.

Sve planirane aktivnosti uspešno su realizovane, no i po dolasku kući nastavljamo s ovim projektom. S obzirom da projekt traje do kraja oktobra, nastavlja se raditi na završnim aktivnostima; završetak realizacije Eko-bojanke, organiziranje grupnih aktivnosti povodom Dana otvorenih vrata ovog projekta koja će se održati u svakoj od ove tri zemlje te ostalim aktivnostima vezanih za završetak projekta. Ekološka kultura postaje deo naše svakodnevnice te se postepeno nameće kao vaspitno-obrazovna orijentacija i kao takva neophodna je kako za formalno tako i neformalno obrazovanje mladih.

Tokom ovih deset dana provedenih u Odmaralištu Crvenog krsta u Rogoznici, dogodile se se predivne stvari koje uveliko podižu kvalitet  života mladih s poteškoćama. Međusobna povezanost koje se u ovakvim grupama dogodi nije merljiva ni sa čim, a sticanje novih znanja na jednostavan način, velika i čvrsta prijateljstva, ljubavi i druženje su upravo one stvari koje obogate život svih onih koji su uključeni u ovakve priče.