U okviru Dečije nedelje, učestvovali  smo u aktivnosti pod nazivom “100 sati astronomije”.

Prva aktivnost on line

Ponedeljak 03.10.2022.god

Velimir Vrzić, ronilac, Hrvatska

OŠ “ Dositej Obradović “ Sombor

23 učenika, 8.razred, nastavnica Violeta Majski.

ŠOSO sa domom “ Vuk Karadžić “ Sombor

12 učenika – mentor nastavnica Marijana Bugarski i lični pratioci učenika

Druga aktivnost uživo – Radionica( kod nas u školi)‚

On line za učenike drugih škola

Pozvali smo u goste srednjoškolce Gimnazije u Somboru, sa prof.Sonjom Smiljanić, koji su se kao članovi novoformirane sekcije od ove školske godine, “Astonomska sekcija”, odazvali pozivu.

Radionici: Izrada planeta Sunčevog Sistema.

Putem video poziva meetom pratili su nas i učenici,iz drugih škola i takodje u svojim klupama pravili planete Sunčevog Sistema,

OŠ”Bratstvo jedinstvo”Sombor, odeljenje 4.1(27 đaka) učiteljica: Snežana Ivković

Treća aktivnost on line

Video pozivu se priključio prof.rade Pavlović, Astronomska Beogradska opservatorija Beograd

Izlaganje prof. Pavlovića o planetama Sunčevog sistema prvenstveno je prilagodjeno za učenike sa smetnjama i teškoćama u razvoju, koji su iste za vreme javljanja pravili planete i time imali direktno dodatno saznanje o osobinama, mestu u Sunčevom sisitemu, udaljenosti od Sunca i zemlje, orbitama…

Imali smo pomoć drugara iz Gimnazije i prof. Pavlovića, na obostrano zadovoljstvo, i ovim upotpuni i proširili znanje iz ove oblasti. Korelacijom predmeta Tehnike i tehnologije, geografije, likovnog i Informatike, inkluzivnim pristupom.

Konsultacije sa prof. Pavlovića predavanje je sa pažnjom prilagodjeno učenicima matične škole, sa dovoljnim proširivanjem izlaganja za redovnu populaciju učenika redovne škole.

Ovim putem je ostvarena nova saradnja Astonomske opservatorije , Beograd i somborske Gimnazije.

OŠ”Bratstvo jedinstvo”Sombor, odeljenje 4.1(27 đaka)

učiteljica: Snežana Ivković

OŠ  “Sreten Mladenovic Mika” Niš

20 učenika V-2 razred

Nastavnik: Aleksandar Stojković

Posle završene Radionice izrade planeta, odslušanog izlaganja proveli smo goste kroz Školu. Sagledavajući mogućnost odakle bi mogle lepo da se vide planete za sledeći događaj koji je u planu.

Škola ne poseduje teleskop pa su nam drugari iz Gimanzije voljni doneti svoj da posmatramo zvezde i planete iz objekta Škole.

Družili smo se u internatu škole, odigrali partiju stonog tenisa, kao i mini fudbalicu, te dogovorili revanš kada budemo realizovali posmatranje kroz teleskop.