Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) u subotu 8. oktobra u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” je otvarilo prvu deonicu izložbe-izvedbe IZLAZNE STRATEGIJE – (ne)vidljive taktike prekida, na kojoj je izložen grupni učenički rad Zamak.

 

Otvaranju su on line prisustvovali: Slavica Menićanin, majka učenika Marka Menićanina koji je uz uz pomoć i podršku ličnog pratioca napravio jednu od kula Zamka, Nikola Radmirović, učenik koji je učestvovao u sklapanju delova kako bi Zamak dobio svoj konačni izgled i Marijana Bugarski, nastavnik – mentor. Predvidjeno je obraćanje publici, ali zbog tehnickih problema u Galeriji  praćenje otvaranja je nastavljeno slikom.

 

Otvaranju je prisustvovala Gradska većnica, Anita Stojakov, koja je prepoznala značaj rada i truda kako učenika, tako i ličnih pratilaca u ostvarivanju rada koji je učešćem na Izložbi u mnogome povećao vidljivost socijalno nevidljivih grupa.

 

Grupni učenički rad nastao je u periodu drugog polugodista školske 2021/22. U izradi su učestvovali učenici od 5.do 8. razreda kao i učenici srednje škole.

Zamak je odgovorio na sve zahteve postavljene konkursom i po rečima kustosa, Branka Popovića, postavkom na ovoj Izložbi čini presedan da je izložen kao rad učenika sa smetnjama i poteškoćama u razvoju rame uz rame sa eminentim umetnicima.