U okviru Erasmus+ projekta jedanaest učenika i četiri nastavnika naše škole boravili su na dvonedeljnoj stručnoj praksi u Budimpešti u period od 7. maja do 21. maja 2023. godine.

Praksa u Budimpešti pružila je priliku učenicima srednje škole koji pohađaju obrazovni profil za servire da osnaže svoja znanja i steknu međunarodno iskustvo rada na mestu stručne prakse koje se bavi upravo onim područjem rada u kojem se učenici i obrazuju. Mobilnost je učenicima dala veću motivaciju, a očekujemo da će se uticaj osetiti i kod ostalih učenika naše škole, kroz prenošenje pozitivnih iskustava.

Prepodnevne sate učenici su provodili na praksi u Domu za stara lica, dok su slobodno vreme iskoristili za obilazak Budimpešte i upoznavanje različitih znamenitosti. Boravak u Budimešti bio je prilika i za posetu Ambasade Srbije u Mađarskoj, gde je naše učenike i nastavnike ugostio ambasador Ivan Todorov, koji je organizovao i odlazak u Sentandreju i obilazak crkve i crkvenog muzeja, kao i posetu srpskoj Gimnaziji „Nikola Tesla“.

Kroz dvonedeljnu praksu učenici su stekli iskustvo u radu sa starijim osobama, pokazali su organizacione i timske sposobnosti, dogovarali su se oko podele zaduženja i na veoma odgovoran način pristupali su poslu i rešavanju problema uz poštovanje pravila poslovnog kodeksa ponašanja. Bili su radoznali i hrabro su prihvatali nove izazove koji su stavljani pred njih. Kroz ovaj vid stručne prakse razvili su nove veštine i sposobnosti koje će moći da koriste u budućnosti.

Ponosni smo na ceo tim naše škole koji je učestvovao u projektu – na učenike koji su svojom vedrinom ulepšali period boravka u Budimpešti i na nastavnike, koji su, svaki na svoj način, izneli teret ovakvog jednog projekta.