U periodu od 09.06. do 12.06.2022.godine, u Kragujevcu, održane su Nacionalne igre Specijalne olimpijade Srbije na kojima su učestvovala deca sa razvojnim teškoćama i njihovi partneri ( deca tipičnog razvoja). Sombor je predstavljalo sportsko udruženje „Vuk“, koje je osnovano 2021. godine u cilju uključivanja dece sa razvojnim teškoćama u sport. Ubrzo nakon osnivanja, sportsko udruženje je postalo član porodice Specijalne olimpijade Srbije preko koje će realizovati sportske projekte u okviru ŠOSO sa domom „Vuk Karadžić“.

Kako bi bili adekvatno pripremljeni za sve predstojeće aktivnosti i takmičenja, učenici škole su dobili sportsku opremu u vidu dresova, trenerki, mreže za odbojku, stola za stoni tenis, reketa i raznih lopti. Specijalna olimpijada Srbije je pored opreme obezbedila učesnicima nacionalnih igara prevoz, smeštaj u hotelu i sve uslove za ravnopravno učešće u sportskim takmičenjima i druženje sa vršnjacima.

Na nacionalnim igrama učestvovalo je 250 učesnika u disciplinama: fudbal, košarka, odbojka, stoni tenis, boćanje i atletika, a naš klub je osvojio zlatnu medalju u diciplini boćanje, srebrne i bronzane medalje u stonom tenisu i atletici.

Ekipa je bila sastavljena od desetoro naših učenika i dvoje partnera, odnosno dece tipičnog razvoja, i u svim dicsiplinama u kojima smo se takmičili osvojena je medalja.

Saradnja škole i sportskog udruženja “Vuk” predstavlja značajan korak za razvoj inkluzivne klime i prakse i značajnu integraciju učenika sa razvojnim smetnjama. Radujemo se budućoj saradnji sa Udruženjem i još većim uspesima naših učenika.